Norvegia a anunțat vineri că, cu foarte puține excepții, își va închide granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, într-o nouă înăsprire a frontierei din cauza războiului din Ucraina, potrivit AFP.

Poliția din NorvegiaFoto: © Dejvice6 | Dreamstime.com

Norvegia și Rusia au în comun 198 de kilometri de frontieră terestră în nordul extrem, precum și punctul de trecere a frontierei Storskog-Boris Gleb care, în cadrul Spațiului Economic European (UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein), este ultimul punct de trecere încă deschis rușilor cu vize turistice.

„Norvegia este alături de aliații săi în răspunsul la războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina”, a declarat șefa diplomației norvegiene, Anniken Huitfeldt, într-un comunicat.

„Este important ca sancțiunile să fie eficiente, astfel încât să împiedicăm cât mai mult posibil veniturile de care statul rus are nevoie pentru a finanța războiul”, a adăugat ea.

Țara scandinavă nu este membră a Uniunii Europene, dar a adoptat aproape toate sancțiunile impuse de Bruxelles de la izbucnirea războiului la 24 februarie 2022.

Prin închiderea frontierei sale pentru vehiculele rusești începând de la miezul nopții (22:00 GMT) în noaptea de 2 spre 3 octombrie, ea imită o măsură deja luată de țările UE care se învecinează cu Rusia (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia), în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.

Moscova, la rândul său, a denunțat restricțiile „absurde”.

Interdicția se aplică doar vehiculelor cu mai puțin de nouă locuri, cu câteva excepții, cum ar fi urgențele umanitare și vehiculele diplomatice sau cele aparținând cetățenilor europeni rezidenți în Rusia. (foto: Dejvice6 | Dreamstime.com)