Rusia a semnalat vineri că se îndreaptă spre o revocare rapidă a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, după ce președintele Vladimir Putin a invocat posibilitatea reluării testelor nucleare, transmite Reuters.

Rachete nucleare balistice la o paradă militară de la MoscovaFoto: RusiaIvanov Arkady / Alamy / Alamy / Profimedia

O reluare a testelor nucleare de către Rusia, Statele Unite sau ambele ar fi profund destabilizatoare într-un moment în care tensiunile dintre cele două țări sunt mai mari decât oricând de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Joi, Putin a declarat că doctrina nucleară a Rusiei nu are nevoie de actualizare, dar că nu este încă pregătit să spună dacă Rusia trebuie sau nu să reia testele nucleare.

Liderul de la Kremlin a spus că Rusia ar trebui să analizeze posibilitatea de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), deoarece Statele Unite l-au semnat, dar nu l-au ratificat.

„Situația din lume s-a schimbat”

La doar câteva ore după declarațiile lui Putin, cel mai important parlamentar rus, Viaceslav Volodin, a declarat că cei din conducerea legislativului vor lua rapid în considerare necesitatea de a revoca ratificarea de către Rusia a tratatului.

„Situația din lume s-a schimbat. Washingtonul și Bruxellesul au declanșat un război împotriva țării noastre", a susținut Volodin, președinte al Dumei de Stat.

„La următoarea reuniune a Consiliului Dumei de Stat, vom discuta cu siguranță problema revocării ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare", a declarat Volodin.

Declarațiile lui Putin și Volodin indică faptul că aproape sigur Rusia va revoca ratificarea tratatului, care prevede că exploziile nucleare sunt interzise tuturor țărilor și nu pot avea loc nicăieri.

Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume.

Rusia nu a mai făcut niciun test nuclear de 33 de ani

În cele cinci decenii dintre 1945 și Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare din 1996, au fost efectuate peste 2.000 de teste nucleare, dintre care 1.032 de către Statele Unite și 715 de către Uniunea Sovietică, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Uniunea Sovietică a efectuat ultimul test nuclear în 1990. Statele Unite au efectuat ultimul test în 1992.

De la semnarea CTBT, au avut loc 10 teste nucleare. India a efectuat două în 1998, Pakistanul, de asemenea, două în 1998, iar Coreea de Nord a efectuat teste în 2006, 2009, 2013, 2016 (de două ori) și 2017, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Putin a afirmat joi că Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară și capacitate de a purta un focos nuclear - Burevestnik - ale cărei capacități le-a numit de neegalat.

Burevestnik este o rachetă de croazieră lansată de la sol, care zboară la joasă înălțime și care nu numai că poate transporta un focos nuclear, dar este și alimentată cu energie nucleară. Putin a dezvăluit pentru prima dată proiectul în martie 2018.

Într-un raport din 2020 al Centrului Național de Informații Aeriene și Spațiale al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite se spune că, dacă Rusia va reuși să operaționalizeze Burevestnik, aceasta ar oferi Moscovei o „armă unică, cu o rază de acțiune intercontinentală".