„Mai există încă o șansă” ca Statele Unite să scape de „shutdown”, paralizia guvernului federal care amenință începând de duminică dacă aleșii Congresului nu ajung la un acord asupra bugetului, a declarat directoarea Biroului pentru Buget (OMB) de la Casa Albă, Shalanda Young, potrivit AFP.

Casa AlbăFoto: Rob Mcleod / robertharding / Profimedia

„Rămân optimistă pentru că avem la dispoziție o zi și jumătate” pentru ca democrații și republicanii din Congres să ajungă la un acord, a declarat ea în cadrul briefingului de presă zilnic de la Casa Albă.

Angajații din administrația federală și armata se pregătesc de câteva zile pentru shutdown. Dar, pe măsură ce termenul limită se apropie, iar democrații și republicanii par să fie în impas, închiderea pare din ce în ce mai inevitabilă, potrivit AFP.

În curând concediați temporar sau obligați să lucreze fără plată, funcționarii publici din Statele Unite au început joi să primească notificarea oficială privind paralizia bugetului federal, care va începe duminică, dacă aleșii din Congres nu vor ajunge la un acord.

„Angajații desemnați și notificați în prealabil vor fi temporar concediați, ceea ce înseamnă că nu vor fi autorizați să lucreze sau să utilizeze resursele departamentului”, a avertizat Departamentul Sănătății într-un e-mail trimis angajaților joi dimineață, pe care AFP a putut să-l consulte.

Aceștia vor trebui apoi să aștepte până la finalul închiderii pentru a-și primi salariile retroactiv. Cea mai lungă perioadă de paralizie bugetară din Statele Unite durase 35 de zile în decembrie 2018 și ianuarie 2019.