Angajații din administrația federală și armata se pregătesc de câteva zile pentru shutdown. Dar, pe măsură ce termenul limită se apropie, iar democrații și republicanii par să fie în impas, închiderea pare din ce în ce mai inevitabilă, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

În curând concediați temporar sau obligați să lucreze fără plată, funcționarii publici din Statele Unite au început joi să primească notificarea oficială privind paralizia bugetului federal, care va începe duminică, dacă aleșii din Congres nu vor ajunge la un acord.

„Angajații desemnați și notificați în prealabil vor fi temporar concediați, ceea ce înseamnă că nu vor fi autorizați să lucreze sau să utilizeze resursele departamentului”, a avertizat Departamentul Sănătății într-un e-mail trimis angajaților joi dimineață, pe care AFP a putut să-l consulte.

Aceștia vor trebui apoi să aștepte până la finalul închiderii pentru a-și primi salariile retroactiv. Cea mai lungă perioadă de paralizie bugetară din Statele Unite durase 35 de zile în decembrie 2018 și ianuarie 2019.

„Unii dintre voi vor fi temporar concediați, în timp ce alții (...) vor continua să își îndeplinească sarcinile care le sunt atribuite”, le-a mai transmis Departamentul pentru Securitate Internă oficialilor săi într-un e-mail citat de Washington Post.

Singura soluție la problema întreruperii finanțării federale la miezul nopții de la 1 octombrie este un acord de ultim moment între democrați și republicani.

Pentagonul: Paralizia bugetară a SUA va afecta pregătirea piloților ucraineni cu F-16

„Shutdown-ul” guvernului american ar afecta programul de pregătire a piloților ucraineni și a altor categorii de personal pe avioane de luptă F-16, a relatat Yevropeiska Pravda, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Oficialul ar fi declarat, în timpul unei conferințe de presă, că o "închidere este cel mai rău scenariu care i se poate întâmpla Departamentului (Apărării)" în ceea ce privește pregătirea echipajelor ucrainene pe avioanele F-16.

În timp ce personalul militar continuă să își îndeplinească sarcinile chiar și în timpul închiderii, lucrătorii civili sunt de obicei concediați pentru această perioadă, a explicat Singh.