Ambasadorul Chinei în Germania a cerut joi Europei să fie mai deschisă față de investițiile chinezești în sectoarele auto și telecom, îndemnând totodată ca marile cancelarii europene să își tempereze criticile față de Beijing, relatează Reuters.

Ambasadorul Wu Ken (stanga) alaturi de presedintele Germaniei, Frank-Walter SteinmeierFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Alamy / Profimedia

Comentariile sale vin în contextul în care Berlinul este în plin proces de reevaluare a relațiilor sale cu China, o țară pe care guvernul german o numește atât rival, cât și partener.

Ca parte a procesului respectiv, ministerul german de interne a anunțat că a propus ca operatorii telecom să fie forțați să își limiteze folosirea de echipamente produse de giganții tehnologici chinezi Huawei și ZTE, o măsură pe care conducerea Huawei a catalogat-o drept „politizare” a securității cibernetice.

„Sperăm ca Europa să arate mai multă deschidere și încredere în sine în ceea ce privește subiectul electromobilității și tehnologiei 5G a Huawei”, a declarat ambasadorul Wu Ken la o recepție organizată joi seara la Berlin pentru a marca 74 de ani de la fondarea Chinei moderne.

„În orice caz, China este pregătită să își adâncească cooperarea cu Europa și Germania pentru ca toate părțile să profite”, a adăugat el.

Ambasadorul Chinei la Berlin deplânge „articolele peiorative” la adresa țării sale

Ministerul german de interne a propus inclusiv modificări retroactive la rețeaua 5G a țării după ce un studiu a arătat cât de mult se bazează acesta pe echipamente produse în China.

China a criticat vocal și investigația declanșată de Uniunea Europeană privind subvențiile acordate de Beijing producătorilor chinezi de autoturisme electrice, subvenții ce le permit companiilor să vândă aceste mașini în Europa la prețuri anormal de mici.

„A existat recent o proliferare a articolelor și punctelor de vedere peiorative asupra economiei Chinei de către unele think tank-uri europene și așa-ziși experți în China, iar China este prezentată inclusiv ca un risc pentru economia globală”, a spus ambasadorul Wu Ken joi noaptea.

„Dar această frică față de schimbare și concurență nu ar trebui să ne abată de la calea [cooperării] sau să ducă la ridicarea de bariere”, a îndemnat el.