Peste 50 de persoane au fost arestate într-un nou raid al poliției împotriva mafiei 'Ndrangheta în Italia, au anunțat vineri carabinierii într-un comunicat citat de Reuters.

Celebrul procuror antimafie Nicola GratteriFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Operațiunea, denumită „Karpanthos", desfășurată de 400 de polițiști, a fost condusă de procurorul Nicola Gratteri, unul dintre cei mai cunoscuți anchetatori antimafia din Italia.

Poliția a spus că 38 de persoane au fost încarcerate, șase au fost plasate în arest la domiciliu și opt au primit ordin să nu-și părăsească orașele de origine.

Anchetatorii au identificat diverse activități criminale legate de 'Ndrangheta, inclusiv trafic de droguri pe scară largă, spălare de bani și șantaj.

'Ndrangheta din Italia a înlocuit Cosa Nostra din Sicilia ca fiind cea mai puternică organizație mafiotă din țară și s-a răspândit în Europa și în restul lumii.

„Cea mai dură lovitură” dată grupării mafiote 'Ndrangheta a avut loc la începutul lunii mai a acestui an. O operaţiune de amploare a poliţiei europene care a vizat 'Ndrangheta a dus atunci la arestarea a 132 de persoane, la percheziţii şi la confiscări de bunuri în zece ţări, între care Italia, Germania, Franţa şi România.

Procurorul Nicola Gratteri și-a petrecut ultimele decenii luptându-se cu cea mai puternică grupare mafiotă din Italia, 'Ndrangheta, renunțând la orice șansă la o viață normală pentru a scăpa Calabria sa natală de periculoasa organizație criminală.

Gratteri, 62 de ani, are escortă armată încă din 1989, când a început investigarea 'Ndrangheta, dar acum este și mai precaut, pentru că miza este tot mai mare. „Sunt mult mai atent acum. Nu merg nici 10 metri fără mașina mea blindată”, a spuns el în urmă cu doi ani.

„N-am mai fost la un restaurant de peste 20 de ani, iar la cinema de peste 30. Tot timpul sunt protejat. Mănânc în birou. Casa mea este, practic, un buncăr. Am o echipă bună de gărzi de corp”, a declarat Gratteri.

Totuși, nici o protecție nu l-ar salva de magnitudinea exploziilor care i-au ucis pe Falcone și Borsellino, dar Gratteri spune că nu lasă gândul acesta să-l neliniștească.

„Sunt obișnuit să gestionez frica. Privești moartea în față, o înțelegi rațional, altfel nu poți să faci slujba asta pentru atâția ani”.