Mii de persoane au manifestat miercuri în fața sediului guvernului armean, după cum a constatat un jurnalist AFP. Premierul Nikol Pașinian a fost criticat pentru că nu a trimis ajutoare separatiștilor din Nagorno-Karabah, care sunt ținta unei ofensive azere.

Proteste la ErevanFoto: Karen MINASYAN / AFP / Profimedia

Pașinian „trebuie să plece, nu poate conduce țara”, a declarat unul dintre participanții la miting, Sarguis Hayats, un muzician în vârstă de 20 de ani.

„Ne pierdem patria, poporul nostru”, a adăugat el.

Azerbaidjanul, marele rival al Armeniei, tocmai a obținut o victorie fulgerătoare în Nagorno-Karabah, teritoriul său secesionist cu o populație majoritar armeană.

O parte a opiniei publice armene, în mod tradițional foarte atașată de această regiune, îi reproșează premierului că nu a venit în ajutorul separatiștilor în fața unui inamic mult mai bine înarmat și mai bogat.

El a denunțat apelurile la „o lovitură de stat” în țara sa, manifestații similare având deja loc marți.

„Aceste autorități ne conduc spre genocid. Toată lumea a abandonat Artsakh”, numele dat acestui teritoriu de către armeni, a deplâns Hasmik Manoukian, în lacrimi.

Bărbatul, care este originar din Artsakh, a simțit că „patria” sa este „singură, fără ajutor”.

„Vom rămâne aici și vom organiza demonstrații”, a promis Souren Javoulian, în vârstă de 26 de ani. „Dacă armenii sunt uniți, inamicul nu va învinge”.

La sfârșitul războiului precedent cu Azerbaidjanul, în 2020, demonstrații masive conduse de opoziție îl vizaseră deja pe Nikol Pașinian, care fusese catalogat drept ”trădător” pentru că semnase încetarea focului, potrivit AFP.

Azerbaidjanul a declarat miercuri că a oprit acțiunea militară în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, după ce forțele separatiste armene de acolo s-au predat și au convenit asupra unui armistițiu ale cărui termeni indicau că zona va reveni sub controlul Baku, relatează Reuters.