​Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a retras preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, medalia „Grand Vermeil”, cea mai înaltă distincţie a capitalei franceze, pentru că acesta „a justificat exterminarea evreilor în Europa”, a anunţat vineri primăria capitalei franceze, citată de AFP și Agerpres.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

„Afirmaţiile pe care le-aţi făcut sunt contrare valorilor noastre universale şi adevărului istoric al Holocaustului, prin urmare nu mai puteţi beneficia de această distincţie”, a anunţat primarul Parisului, într-o scrisoare adresată joi lui Abbas.

Scrisoarea a fost postată joi seara pe platforma X (fostă Twitter) de către Yonathan Arfi, preşedintele Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif).

Abbas a susţinut la sfârşitul lui august un discurs la Ramallah, în Cisiordania ocupată, în care a afirmat inclusiv că „Hitler nu i-a ucis pe evrei pentru că ei erau evrei”. Hitler „a spus că el luptă împotriva evreilor pentru că ei erau cămătari şi erau legaţi de bani”, a afirmat Abbas.

„Aţi justificat exterminarea evreilor din Europa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial cu dorinţa manifestă de a nega genocidul” comis de Germania nazistă, a scris Anne Hidalgo.

„Condamn cu cea mai mare fermitate aceste afirmaţii, nicio cauză nu poate justifica revizionismul şi negaţionismul”, a adăugat ea. Miercuri, Anne Hidalgo a condamnat, „cu cea mai mare fermitate afirmaţiile antisemite făcute de Mahmod Abbas” pe platforma X, fără a menţiona distincţia înmânată preşedintelui Autorităţii Palestiniene în timpul unei vizite a acestuia la Paris.

„Gândurile mele şi sprijinul meu se îndreaptă către comunitatea evreiască din Paris şi de peste tot din lume”, a mai spus Anne Hidalgo.

Mahmoud Abbas a provocat un scandal și în Germania, după ce a vizitat România anul trecut

În luna august a anului trecut liderul palestinian în vârstă de 87 de ani a fost în centrul unor noi controverse după ce a susținut în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz că „Israelul a comis 50 de masacre în 50 de locaţii palestiniene începând din 1947”.

„50 de masacre, 50 de Holocausturi”, a subliniat el. Remarcile sale au fost făcute în răspunsul către un jurnalist care îl întrebase dacă își va cere scuze Israelului la marcarea a 50 de ani de la atacul comis de terorişti palestinieni asupra unor sportivi israelieni participanţi la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972.

Purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a declarat încheiată conferinţa de presă imediat după răspunsul lui Mahmoud Abbas la întrebarea care fusese anterior anunţată drept ultima.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al cancelarului Scholz a declarat că acesta este indignat de afirmaţia lui Abbas.

„Pentru noi, germanii, în special, orice relativizare a Holocaustului este intolerabilă şi inacceptabilă”, a declarat ulterior cancelarul german pentru tabloidul Bild.

Yair Lapid, premierul de atunci al Israelului a reacţionat și el printr-un mesaj pe Twitter:

„Mahmoud Abbas, care acuză Israelul de comiterea a '50 de Holocausturi' în timp ce el se află pe pământ german este nu doar o ruşine morală, ci şi o monstruoasă minciună. Şase milioane de evrei au fost ucişi în timpul Holocaustului, inclusiv un milion şi jumătate de copii evrei. Istoria nu îl va ierta niciodată”.

Acest incident a avut loc la mai puțin de o lună după ce Abbas a efectuat o vizită oficială în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Administrația Prezidențială nota atunci că vizita reflectă şi reconfirmă „soliditatea” relaţiei bilaterale dintre România și Palestina, pe care o descria drept „profundă” şi „de lungă durată”.