Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a provocat un nou scandal marţi, la Berlin, unde a acuzat Israelul că ar fi comis „50 de Holocausturi” împotriva palestinienilor, potrivit DPA.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

În timpul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, Abbas a susținut că „Israelul a comis 50 de masacre în 50 de locaţii palestiniene începând din 1947”. „50 de masacre, 50 de Holocausturi”, a adăugat el.

Remarcile sale au fost făcute în răspunsul către un jurnalist care îl întrebase dacă își va cere scuze Israelului la marcarea a 50 de ani de la atacul comis de terorişti palestinieni asupra unor sportivi israelieni participanţi la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972. Acest eveniment sportiv a fost umbrit de un atentat terorist. În 5 septembrie, opt terorişti palestinieni din gruparea Septembrie Negru au pătruns în satul olimpic, unde au omorât doi membri ai echipei Israelului şi au luat nouă ostatici (opt sportivi şi antrenori israelieni şi un ofiţer de poliţie german), care au fost ucişi ulterior. Jocurile Olimpice au fost suspendate pentru o perioadă de 34 de ore, a avut loc o slujbă religioasă în memoria victimelor, iar steagurile ţărilor participante au fost coborâte în bernă.

Cancelarul Germaniei enervat, dar fără replică pe moment

Cancelarul Olaf Scholz a părut nedumerit şi enervat de declaraţia lui Abbas, dar nu a avut pe moment o replică.

Purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a declarat încheiată conferinţa de presă imediat după răspunsul lui Mahmoud Abbas la întrebarea care fusese anterior anunţată drept ultima. Ulterior, Hebestreit a spus că Olaf Scholz este indignat de afirmaţia lui Abbas.

„Pentru noi, germanii, în special, orice relativizare a Holocaustului este intolerabilă şi inacceptabilă”, a declarat ulterior cancelarul german pentru tabloidul Bild.

Reacția premierului israelian

La rândul său, premierul israelian Yair Lapid a reacţionat printr-un mesaj pe Twitter:

  • „Mahmoud Abbas, care acuză Israelul de comiterea a „50 de Holocausturi” în timp ce el se află pe pământ german este nu doar o ruşine morală, ci şi o monstruoasă minciună.
  • Şase milioane de evrei au fost ucişi în timpul Holocaustului, inclusiv un milion şi jumătate de copii evrei. Istoria nu îl va ierta niciodată”.

Nu este prima dată când Mahmoud Abbas face remarci controversate despre Holocaust. În 2018, el a spus că uciderea a circa 6 milioane de evrei de către Germania nazistă nu a fost provocată de antisemitism în sine, ci ar fi fost cauzată de poziţia socială a evreilor, mulţi dintre ei fiind creditori, ceea ce ar fi dus la răspândirea ideii că evreii sunt persoane avare. Abbas a prezentat ulterior scuze. (Sursa: Agerpres)