Invitația adresată ambasadorului rus în Suedia de a participa la viitoarea ceremonie de decernare a Premiului Nobel a stârnit controverse vineri, premierul suedez exprimându-și deschis dezacordul, potrivit AFP.

Portrete de medaliați NobelFoto: DreamsTime / Wwphoto

„Fundația Nobel invită bineînțeles pe oricine dorește. Dar, la fel ca mulți alții, am fost foarte surprins să aflu că Rusia a fost invitată”, a declarat Ulf Kristersson într-o declarație pentru AFP.

„Nu aș fi făcut-o dacă ar fi trebuit să mă ocup de invitații la o ceremonie de decernare a premiilor și înțeleg că acest lucru deranjează oamenii din Suedia și Ucraina”, a adăugat el.

Fundația Nobel, care organizează ceremonia de decernare a premiilor și cina de gală de la Stockholm, a anunțat joi că anul acesta va invita toți ambasadorii țărilor prezente în Suedia și Norvegia.

În 2022, fundația a decis să nu-i invite pe ambasadorii Rusiei și Belarusului din cauza războiului din Ucraina, iar pe cel al Iranului din cauza represiunii mișcării de protest. Acești trei reprezentanți sunt invitați în acest an.

„Este clar că lumea este din ce în ce mai divizată în sfere și că dialogul între puncte de vedere divergente este din ce în ce mai limitat”, a declarat Vidar Helgesen, directorul fundației, într-un comunicat de presă.

„Pentru a inversa această tendință, ne extindem invitația de a sărbători și de a înțelege Premiul Nobel și importanța științei libere, a culturii libere și a societăților libere și pașnice”, a adăugat el.

O serie de politicieni suedezi, inclusiv lideri ecologiști, de centru și de stânga, au declarat că vor boicota evenimentul din cauza invitației ambasadorului rus.

Ceremonia are loc în fiecare an la Stockholm, la 10 decembrie, când câștigătorii premiilor pentru medicină, fizică, chimie, literatură și economie își primesc distincțiile de la regele Carl al XVI-lea Gustaf, urmată de un dineu de gală la care participă aproximativ 1.200 de invitați.

O ceremonie separată are loc la Oslo, în aceeași zi, pentru câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace. (foto: Dreamstime)