Ambasadorii din Rusia și Belarus au fost invitați din nou la banchetul de decernare a Premiului Nobel, după ce anul trecut au fost excluși din cauza invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, a anunțat Fundația Nobel, potrivit CNN.

Premiul NobelFoto: Bertil Jonsson / Dreamstime

Fundația a precizat că își „lărgește invitațiile” pentru a-i implica chiar și pe cei care nu împărtășesc valorile Premiului Nobel.

„Este clar că lumea este din ce în ce mai divizată în sfere, unde dialogul între cei cu opinii diferite este redus”, a declarat joi Vidar Helgesen, directorul executiv al Fundației Nobel, într-un comunicat.

„Pentru a contracara această tendință, ne extindem acum invitațiile pentru a sărbători și înțelege Premiul Nobel și importanța științei libere, a culturii libere și a societăților libere și pașnice”, a mai spus Helgesen.

Rușii și belarușii au fost excluși de la nenumărate evenimente de când Moscova a invadat Ucraina, care a fost puternic ajutată de Minsk.

Fundația a declarat că decizia sa a fost luată pentru a preveni o mai mare „polarizare”.

Un membru suedez al Parlamentului European a calificat decizia drept „extrem de nepotrivită”.

La radioul național suedez, europarlamentarul liberal suedez Karin Karlsbro a întrebat de ce fundația a invitat „trei state necinstite ... care își suprimă cetățenii, duc război și fac terorism atât în propriile țări, cât și în țările vecine” și „nu subscriu în niciun fel la valorile democratice”.

Banchetul Nobel are loc în fiecare an la Stockholm, la 10 decembrie, unde sunt acordate cinci din cele șase premii Nobel. Premiul Nobel pentru Pace este acordat la Oslo, în Norvegia. (foto: Bertil Jonsson / Dreamstime)