Peste 3.000 de soldaţi americani au sosit în Marea Roşie la bordul a două nave de război în cadrul unei noi desfăşurări de trupe cu scopul de a descuraja Iranul să sechestreze petroliere, a anunţat luni marina americană, potrivit AFP și Agerpres.

Puscasi marini americaniFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Puşcaşii marini americani au sosit în Marea Roşie duminică, după ce au tranzitat Canalul Suez, se menţionează într-un comunicat al Flotei a V-a a US Navy.

Ei au sosit la bordul navelor de război USS Bataan şi USS Carter Hall, care întăresc astfel capacitatea maritimă a Flotei a V-a, adaugă comunicatul. Această desfăşurare a fost anunţată în luna iulie de către Pentagon.

„Aceste unităţi adaugă o flexibilitate şi o capacitate operaţională semnificative, în timp ce ne străduim să descurajăm activităţile destabilizatoare şi să dezamorsăm tensiunile regionale provocate de hărţuirea şi sechestrările de nave comerciale de către Iran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei a V-a, comandantul Tim Hawkins.

SUA, care îşi întăresc forţele ce operează în regiune, au anunţat în iulie desfăşurarea unei nave de război şi a unor avioane de luptă F-35 şi F-16.

SUA acuză Iranul că încearcă să sechestreze nave aflate sub pavilion internațional

Un responsabil american a declarat săptămâna trecută că Washingtonul se pregătea să desfăşoare soldaţi pe petroliere comerciale care tranzitează Golful, în speranţa de a descuraja Iranul să sechestreze aceste nave.

„Prin aceste acţiuni, SUA îşi dovedesc angajamentul de a asigura libertatea de navigaţie şi a descuraja activităţile destabilizatoare ale Iranului”, se mai subliniază în comunicat.

Potrivit armatei americane, Iranul a sechestrat sau a încercat să sechestreze aproape 20 de nave care arborau pavilion internaţional în regiune în ultimii doi ani. US Navy a anunţat la începutul lunii iulie că a împiedicat capturarea de către Iran a două petroliere în apele internaţionale din largul Omanului.

Teheranul a reuşit totuşi să captureze o navă comercială în apele Golfului.

Armata iraniană a sechestrat la sfârşitul lunii aprilie în Golful Oman un petrolier care arbora pavilionul Insulelor Marshall cu destinaţia SUA, iar după o săptămână un petrolier sub pavilionul Panama, care tranzita strâmtoarea Ormuz.