Marina Statelor Unite s-a opus miercuri sechestrării de către Iran a două nave petroliere în apele internaţionale din largul Omanului, a anunțat Comandamentul central al forţelor navale americane (Navcent) într-un comunicat, potrivit AFP.

Iranul a încercat să sechestreze două petroliere în apropiere de OmanFoto: U.S. NAVY / UPI / Profimedia

Forţele iraniene au deschis focul asupra unuia dintre petroliere, după care au fugit, la sosirea unui distrugător al US Navy, se arată în comunicatul Navcent, care precizează că cele două petroliere navigau sub pavilioanele Insulelor Marshall şi Bahamas.

„La ora locală 01.00, un vas iranian s-a apropiat de petrolierul TRF Moss, care naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, în apele internaționale din Golful Oman. Vasul iranian a părăsit zona în momentul în care distrugătorul cu rachete ghidate USS McFaul al Marinei americane a ajuns la fața locului”, a detaliat Navcent, explicând că a desfășurat de asemenea o dronă MQ-9 Reaper și un avion de patrulare maritimă P-8 Poseidon.

Navcent precizează că US Navy a primit apoi un apel SOS de la petrolierul Richmond Voyager, care naviga sub pavilionul Bahamas, după ce altă navă iraniană s-a apropiat la mai puţin de o milă şi i-a ordonat să oprească.

USS McFaul s-a îndreptat „cu toată viteza” către Richmond Voyager. Înainte de a ajunge la faţa locului, forţe iraniene au deschis focul - în mai multe rânduri - asupra petrolierului, potrivit Navcent, fără să facă victime sau pabube importante la bordul Richmond Voyager.

Statele Unite critică cu regularitate acţiunile Teheranului în această zonă maritimă, crucială pentru transportul mondial de petrol.

„Începând din 2021, Iranul a hărţuit, atacat sau sechestrat aproape 20 de nave comerciale sub pavilion internaţional, reprezentând o ameninţare clară la adresa securităţii maritime a regiunii şi economiei mondiale”, denunţă Navcent în comunicatul său.