Uniunea Europeană și-a suspendat cu efect imediat sprijinul financiar și cooperarea în domeniul securității cu Niger, ca urmare a loviturii de stat militare din această țară, a declarat sâmbătă un înalt diplomat al UE, citat de Reuters.

Abdourahmane Tiani s-a autoproclamat lider al NigeruluiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Liderii loviturii de stat l-au declarat vineri șef al statului pe generalul Abdourahamane Tiani, înlăturându-l pe președintele Mohamed Bazoum.

UE, Statele Unite și alte țări au cerut eliberarea necondiționată a lui Bazoum din detenție și restabilirea ordinii democratice în țară.

„În plus față de încetarea imediată a sprijinului bugetar, toate acțiunile de cooperare în domeniul securității sunt suspendate pe termen nelimitat, cu efect imediat", a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, într-un comunicat.

Nigerul era un beneficiar important al ajutorului occidental și un partener-cheie al Uniunii Europene pentru a contribui la limitarea migrației ilegale din Africa Subsahariană.

Uniunea Europeană are, de asemenea, un număr mic de trupe în Niger pentru o misiune de pregătire militară.

UE a alocat 503 milioane de euro din bugetul său pentru a îmbunătăți guvernanța, educația și creșterea durabilă în Niger în perioada 2021-2024, potrivit site-ului său oficial.

Comisia Europeană amenințase de vineri junta militară din Niger că va suspenda ajutorul financiar pentru această ţară, unde preşedintele Mohamed Bazoum, aliat al Occidentului în regiunea Sahel, a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat militară.