Politicianul olandez Frans Timmermans va părăsi Comisia Europeană pentru a candida la conducerea comună a Partidului Laburist şi a Partidului Verde de stânga în alegerile naţionale din Olanda din noiembrie, relatează joi ziarul De Volkskrant, preluat de Reuters și Agerpres.

Frans TimmermansFoto: Agerpres/AP

Ziarul scrie că Timmermans, membru al Partidului laburist din Olanda, a informat Comisia Europeană despre decizia sa. Partidul Laburist şi Partidul Verde de stânga au decis să-şi alăture forţele pentru votul din 22 noiembrie, într-o tentativă de a limita declinul partidelor de stânga.

Comisia Europeană nu a comentat articolul din presa olandeză, care mai precizează că politicianul olandez îşi va anunţa candidatura la Maastricht, mai târziu în cursul zilei de joi.

Comisarul european pentru acţiune climatică Frans Timmermans, în vârstă de 62 de ani, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Verde, a mai fost întrebat în această lună despre o posibilă revenire în politica din ţara sa şi nu a exclus acest lucru.

El este o figură politică binecunoscută în Olanda, unde a fost ministru de externe în perioada 2012-2014 într-un precedent cabinet al premierului Mark Rutte.

Actualul prim-ministru olandez, Mark Rutte, a prezentat vinerea trecută demisia guvernului său de dreapta şi a declarat că nu va mai candida pentru un nou mandat, ci se va retrage după formarea noului cabinet ca rezultat al scrutinului.

Mark Rutte este cel mai longeviv premier din istoria Olandei. El a preluat funcția de prim-ministru în octombrie 2010.