Premierul britanic Rishi Sunak afirmă despre cazul cunoscutului eurosceptic Nigel Farage că ridică semne de întrebare privind libera exprimare.

Nigel FarageFoto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia Images

Întotdeauna a spus că establishment-ul britanic i-a pus gând rău. Nigel Farage are acum și „chitanța” care îi probează aceste afirmații - scrie miercuri publicația POLITICO, citată de Rador.

Cel mai cunoscut eurosceptic din Regatul Unit a obținut de la banca Coutts un document de 12.000 de cuvinte care, spune el, dezvăluie adevărul despre închiderea forțată a contului pe care îl deținea acolo.

Fostul șef al Partidului Brexit e implicat într-un scandal cu instituția bancară - una într-atât de respectată încât a deservit generații succesive ale familiei regale - după ce Coutts i-a desființat contul luna aceasta. Farage a declarat inițial că nu i s-a comunicat niciun fel de motiv - dar știri apărute ulterior în presă, inclusiv la BBC, invocau motivul că fondurile deținute de Farage nu mai atingeau un prag minim obligatoriu.

Acum, un document intern de la Coutts, obținut de Farage de la bancă pe baza dreptului de acces la informațiile personale și publicat integral de ziarul Daily Mail, demonstrează că instituția voia să renunțe la el în calitate de client de multă vreme - dar și că s-a folosit de profilul lui public controversat drept justificare.

O informare prezentată „comitetului de risc la adresa reputației” al băncii afirma că Farage e considerat de mulți a fi un „escroc prefăcut” cu „vederi rasiste, șovine și xenofobe” și propunea să fie abandonat din calitatea de client odată ce își va fi plătit toate ratele și va fi coborât sub pragul minim de avere.

Documentul citează comentariile lui referitoare la Brexit, amiciția cu fostul președinte american Donald Trump și cu vedeta controversată de tenis Novak Djokovic. Subliniază opiniile lui cu privire la vaccinurile anti-Covid-19 și presupusele legături cu Rusia.

„Comitetul nu a considerat că a continua relația cu NF [Nigel Farage] e compatibil cu Coutts, date fiind vederile lui declarate public care contravin poziției noastre în calitate de organizație incluzivă”, se afirmă în raport. „Aceasta nu a fost o decizie politică, ci una centrată pe incluziune și scop”.

Într-o secțiune intitulată „riscuri-cheie”, comitetul afirmă că „există în presă multe relatări ostile lui NF” și că Farage e „celebru și caută deliberat controversele”.

Referindu-se la sprijinul lui pentru Trump și la faptul că i-a luat apărarea în contextul unor acuzații de hărțuire sexuală, documentul afirmă că declarațiile lui Farage „sunt dezgustătoare și par a fi tot mai desprinse de publicul general”.

Farage a declarat că Coutts nu îl informase în prealabil cum că ar fi tratat în calitatea de „Persoană Expusă Politic” - un termen bancar care desemnează clienți considerați riscanți fiindcă sunt celebri pe plan politic.

Dosarul lui Farage arată că el fusese deja „degradat” la calitatea de client cu risc redus și era pe punctul de a ieși cu totul din acea categorie „întrucât el nu mai este asociat cu nici un partid”.

Într-o declarație dată cotidianului Telegraph, Coutts afirmă că abilitatea sa de a detalia cu privire la acest caz e restricționată de „obligații de confidențialitate față de clienți” și că deciziile de a închide conturi „iau în calcul mai mulți factori, printre care viabilitatea comercială, considerații de reputație și rigori juridice și de regulament”.

Contraatac

Dosarul a declanșat deja o reacție adversă în Marea Britanie, existând miniștri care au cerut explicații și care avertizează că există consecințe grave pentru libera exprimare.

Premierul conservator Rishi Sunak - care nu este nici pe departe vreun confrate ideologic al lui Farage - a scris miercuri după-amiază pe Twitter: „Asta nu e OK. Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să folosească servicii elementare din cauza opiniilor sale politice. Libera exprimare e temelia democrației noastre”.

Ministrul pentru servicii financiare Andrew Griffith a afirmat miercuri într-un comunicat că „ar fi grav ca serviciile financiare să-i fie refuzate oricui își exercită dreptul legal la liberă exprimare”.

„Firmele au dreptul de a se proteja față de riscurile autentice la adresa reputației lor - de exemplu rezultate dintr-o activitate penală -, însă într-o democrație privilegiul unei licențe bancare ar trebui să presupună implicit datoria de a nu «dez-banca» din simplul motiv că nu ești de acord cu opiniile cuiva”, a precizat el.

Scandalul îi conferă lui Farage - actualmente prezentator la canalul de dreapta GB News - o ocazie nouă de a denunța corectitudinea politică și presupusa cenzură a opiniilor de dreapta.

Atacurile la adresa „capitalismului woke” nu vin doar din partea lui Farage, fiind frecvente la politicienii populiști de dreapta din SUA, unde republicanii se războiesc cu eforturile depuse de Wall Street pentru a combate schimbarea climei, iar guvernatorul Floridei Ron DeSantis e implicat într-o dispută publică cu Disney, notează POLITICO.

„Scandalul Coutts expune natura sinistră a unei mari părți a industriei Diversitate, Echitate și Includere”, a scris pe Twitter ministrul britanic de interne Suella Braverman, considerată o reprezentată a facțiunii de dreapta a conservatorilor de la guvernare.

Disputa ridică și întrebări mai generale, cum ar fi aceea dacă e vorba de un caz izolat sau de o tendință a băncilor de a respinge clienții incomozi.

Regulile globale privind banii murdari obligă băncile să-și verifice mai detaliat clienții riscanți, dată fiind calitatea lor de „paznici” ai sistemului financiar.

Astfel de verificări costă și fac unele categorii de clienți - comercianți de diamante, refugiați, diplomați - mai puțin dezirabile pentru bănci.

Însă astfel de verificări sunt prevăzute dintr-un motiv. Scandalul de mituire Qatargate de la Bruxelles - care a implicat literalmente genți cu bani recuperate de poliție - demonstrează că unii politicieni merită să fie verificați mai atent, conchide POLITICO.