Partidul spaniol de extremă dreaptă Vox a propus abrogarea actualelor legi care permit avortul și eutanasia, potrivit manifestului său electoral publicat vineri, relatează Reuters.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

„Apărăm dreptul la viață de la concepție până la moartea naturală”, se spune în documentul de 169 de pagini, care a fost lansat la începutul campaniei pentru alegerile anticipate din Spania din 23 iulie.

În decembrie, parlamentul Spaniei a adoptat o lege privind sănătatea sexuală și reproductivă care permite fetelor de 16 și 17 ani să facă avorturi fără acordul părinților.

Vox a spus că va abroga așa-numita Lege Trans, adoptată de guvernul de coaliție de stânga al Spaniei în decembrie, care permite persoanelor transgender de 14 ani și peste să-și schimbe în acte genul fără a fi nevoie de o evaluare psihologică sau de altă natură medicală.

Legea mai spune că adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani ar avea în continuare nevoie de aprobarea părinților sau a tutorilor.

Vox a mai spus că va spori controlul parental asupra oricărei educații sexuale în școli, pentru a le oferi dreptul de a se opune la ceea ce sunt învățați copiii dacă ei consideră că nu este potrivit.

Impozitul pe venit ar fi simplificat dacă Vox ar veni la putere, cu o cotă mai mică de 15% pentru cei care câștigă 70.000 de euro pe an și 25% pentru cei care câștigă mai mult.

Partidul de dreapta a promis o blocada navală pentru a împiedica migranții ilegali să traverseze marea din Africa cu bărci pentru a veni pe țărmurile spaniole.

Vox, care este al treilea partid ca mărime din parlamentul spaniol, cu 52 de parlamentari, este un posibil aliat de coaliție al Partidului Popular conservator (PP), care a condus în sondaje până acum, înaintea Partidului Socialist de guvernământ.