Ministrul economiei de la Helsinki, membru al partidului naționalist „Adevărații Finlandezi”, a demisionat vineri, la zece zile de la preluarea mandatului, în urma unor remarci controversate cu referire la nazism, relatează Reuters și News.ro.

Vilhelm JunnilaFoto: Eeva-Maria Brotherus / AP / Profimedia Images

„Pentru continuitatea guvernului şi pentru reputaţia Finlandei, consider că este imposibil să-mi continui activitatea în funcţia de ministru într-un mod satisfăcător", a declarat Vilhelm Junnila într-un comunicat.

Partidul Adevărații Finlandezi este membru al coaliţiei de guvernare care a ajuns la putere pe 20 iunie, alături de conservatorii din Partidul Coaliţiei Naţionale (PCN).

PCN a câştigat alegerile parlamentare din aprilie, învingând social-democrații fostului premier Sanna Marin, cea care a negociat intrarea Finlandei în NATO. Finlanda a devenit oficial al 31-lea stat membru al NATO la doar două zile după scrutinul legislativ.

La o reuniune de campanie din martie anul trecut, Vilhelm Junnila şi-a afişat cu jumătate de gură simpatia pentru Adolf Hitler, felicitând un alt membru al partidului său pentru numărul său de candidat, 88, un simbol pentru neonazişti deoarece face referire la a opta literă a alfabetului, H, şi la salutul nazist „Heil Hitler”.

Comentariul care a declanșat indignare în Finlanda

„În primul rând, felicitări pentru excelentul dumneavoastră număr de candidat. Ştiu că este un număr câştigător. Evident, acest '88' aminteşte de Adolf Hitler, dar nu vom spune mai multe despre asta”, a declarat Vilhelm Junnila, care ulterior şi-a cerut scuze pentru gluma de prost gust.

Ministrul economiei şi-a prezentat demisia după ce a supravieţuit unei moțiuni simple de cenzură simple în urmă cu două zile.

PCN a obţinut 48 din cele 200 de locuri în Parlament la alegerile din 2 aprilie, Partidul Finlandezilor s-a clasat pe locul al doilea, cu 46 de locuri, trimiţând Partidul Social-Democrat al Sannei Marin în opoziţie, cu 43 de locuri.

Coaliţia de guvernare, din care mai fac parte creştin-democraţii şi Partidul Popular Suedez, care reprezintă minoritatea vorbitoare de suedeză, are 108 membri aleşi.