​Papa Francisc nu a putut să citească un discurs planificat la o conferinţă joi, spunând că are încă probleme de respiraţie în urma recentei intervenţii chirurgicale abdominale, relatează Reuters și Agerpres.

Papa FranciscFoto: Maria Grazia Picciarella / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Sunt încă sub efectele anesteziei, respiraţia mea nu este bună”, a declarat papa Francisc în cadrul unei conferinţe a Bisericii Catolice Orientale, precizând că delegaţii vor primi în schimb un text al discursului.

Întrebat cum se simte, suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a răspuns: „Sunt încă în viaţă”.

Papa Francisc a fost operat pe 7 iunie la spitalul Gemelli din Roma sub anestezie generală pentru absorbirea unor „aderenţe„ dureroase de pe peretele abdominal, consecinţe ale operaţiei sale la colon din iulie 2021.

Suveranul pontif a fost externat la nouă zile după noua intervenţie chirurgicală.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, a părăsit spitalul Gemelli din Roma într-un scaun cu rotile, salutând jurnaliștii și susținătorii săi de la intrarea principală în timp ce era dus la o mașină care îl aștepta.

Program încărcat pentru papa Francisc, în pofida problemelor de sănătate

„Papa se simte bine. Este într-o formă mai bună decât înainte", a declarat Sergio Alfieri, chirurgul-șef care l-a operat pe Francisc pe 7 iunie, jurnaliștilor din fața spitalului după ce suveranul pontif a plecat. Alfieri a spus că papa se simte suficient de bine pentru a călători.

Suveranul pontif a avut un program încărcat după întoarcerea la Vatican vinerea trecută, inclusiv întâlniri cu preşedinţii Cubei şi Braziliei.

Papa Francisc avea incluse în programul său pentru joi opt evenimente.

Francisc are planificate călătorii în Portugalia la începutul lunii august și în Mongolia la sfârșitul aceleiași luni. Toate evenimentele la care trebuia să participe până la 18 iunie au fost anulate.

În mod tradițional, papa își ia liber toată luna iulie, binecuvântările de duminică fiind singurele sale apariții publice, astfel că va avea luna viitoare pentru a se odihni înainte de vizitele externe din august.