Ministerul chinez de Externe a acuzat miercuri că președintele american Joe Biden are „gura mare” și că face afirmații „extrem de absurde” și „iresponsabile”, după ce liderul de la Casa Albă l-a descris pe președintele Xi Jinping drept un „dictator”, relatează Reuters.

Xi JinpingFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

Făcând referire la un episod din luna februarie în care armata americană a doborât un balon chinez despre care oficialii de la Washington au spus că spiona teritoriul SUA, Joe Biden a afirmat târziu marți noaptea că „motivul pentru care (preşedintele chinez) s-a enervat atât de tare când am doborât acest balon plin cu echipament de spionaj este că nu ştia (că acest dispozitiv) se afla acolo”.

„Este foarte jenant pentru dictatori când nu ştiu ce s-a întâmplat”, a continuat el, adăugând:

„Când (balonul) a fost doborât, (Xi Jinping) s-a arătat foarte jenat şi chiar a negat că (aerostatul) se găsea acolo”.

„Pe de altă parte, nu vă faceţi griji în ce privește China. (...) China se confruntă cu reale dificultăţi economice", a spus președintele democrat în vârstă de 80 de ani, în campanie pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Tot despre Xi Jinping, Joe Biden a mai declarat: „Suntem într-o situaţie în care vrea din nou să stabilească o relaţie”.

Deranj mare la Beijing din cauza afirmațiilor lui Joe Biden despre președintele chinez

Mao Ning, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Ministerului chinez de Externe, a acuzat că afirmațiile lui Biden încalcă grav „realitatea obiectivă, protocolul diplomatic și demnitatea politică” a Chinei.

„Ele sunt o provocare deschisă”, a afirmat Ning în timpul unei conferințe de presă.

Întrebată dacă președintele Xi este informat cu privire la mișcările baloanelor „meteorologice” ale Chinei, aceasta a reiterat poziția exprimată anterior de guvernul de la Beijing, potrivit căreia balonul a traversat din greșeală spațiul aerian al SUA din cauza unor circumstanțe ce nu puteau fi controlate.

„Gura mare a lui Biden este un butoi cu pulbere”, a denunțat și Wu Xinbo, directorul Centrului pentru Studii Americane din cadrul Universității Fudan din Shanghai.

Noi tensiuni SUA-China după vizita șefului diplomației americane la Beijing

„Încrederea reciprocă este ceea ce China a subliniat, așadar comentariile lui Biden sunt foarte distructive și dăunătoare”, a mai spus Wu Xinbo, adăugând totuși că afirmațiile președintelui american s-ar putea să nu fi anulat cu totul realizările obținute de secretarul său de stat, Antony Blinken, în timpul vizitei recente efectuate de acesta la Beijing.

Blinken și Xi au convenit în întâlnirea lor de luni să stabilizeze rivalitatea intensă dintre Washington și Beijing pentru ca aceasta să nu vireze înspre un conflict descris.

În pofida comentariilor lui Xu Winbo despre realizările lui Blinken în timpul vizitei, majoritatea analiștilor consideră că aceasta, prima efectuată de un șef al diplomației americane în China în ultimii 5 ani, nu a dus la progrese majore în ceea ce privește tensiunile dintre cele două țări.

Analiștii politici au fost de asemenea surprinși de comentariile făcute de Biden cu privire la președintele chinez, acestea venind la doar o zi după ce liderul de la Casa Albă a declarat că relațiile între cele două țări sunt pe calea bună și a afirmat totodată că vizita lui Blinken la Beijing a fost una ce a marcat progrese în acest sens.