Autoritățile ungare au arestat la Budapesta un bărbat norvegian în vârstă de 45 de ani pe care îl suspectează că a plănuit atacuri în masă care să le eclipseze pe cele comise de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik în 2011, relatează Reuters.

Anders Behring BreivikFoto: Ole Berg-Rusten / AFP / Profimedia

În iulie 2011 Breivik a ucis 77 de persoane în cea mai mortală atrocitate comisă pe timp de pace în Norvegia. O mașină-capcană parcată de acesta în capitala Oslo a ucis 8 persoane, el ucigând apoi alte 69, majoritatea adolescenți, pe o insulă în care Partidul Laburist de stânga a organizat o tabără de vară pentru tineri.

Poliția ungară a declarat marți că bărbatul arestat, căruia nu i-a dat numele, a urcat pe un portal de videosharing înregistrări în care a prezentat planurile sale de a comite crime în masă într-un loc neprecizat.

Ofițerii afirmă că suspectul, care a vorbit în înregistrări preponderent în limba norvegiană, a declarat că vrea să eclipseze crimele comise de Breivik.

„Pot lovi oriunde... Aeroport, gară, nimic nu este o problemă... Îi voi distruge pe inocenți”, a spus el în una dintre înregistrări, potrivit poliției de la Budapesta.

Aceasta a precizat de asemenea că norvegianul a fost reținut de trupele antitero miercurea trecută și arestat oficial miercuri.

Norvegianul arestat la Budapesta are antecedente penale

Poliția ungară a mai spus că bărbatul a fost condamnat pentru diferite acuzații de violență și infracțiuni sexuale în Norvegia, potrivit informațiilor primite de la omologii din Oslo.

Bărbatul se află sub supraveghere strictă la un spital de psihiatrie, potrivit ofițerilor ungari.

Anders Breivik a fost condamnat în 2012 la 21 de ani de închisoare cu posibilitatea de prelungire pentru crimele comise. În anii de detenție el s-a plâns în mod repetat de condițiile din închisoare, acuzând, printre altele, că autoritățile îi restricționează dreptul de a comunica cu lumea exterioară.

Autoritățile norvegiene au justificat însă acest lucru tocmai datorită temerilor că el ar putea inspira alți extremiști să comită atacuri teroriste asemănătoare. Se crede că atacatorul care a comis atentatele teroriste la moscheile din Christchurch, Noua Zeelandă, în 2019 a fost cel puțin în parte inspirat de ideile lui Breivik.

În luna februarie a anului trecut justiția norvegiană a respins din nou o cerere de eliberare condiționată depusă de avocații lui Breivik