Tabloidul Daily Mail a confirmat vineri că fostul premier conservator britanic Boris Johnson va fi redactor la această publicaţie, după ce a demisionat din parlamentul de la Londra, conform The Guardian.

Boris JohnsonFoto: AFP / AFP / Profimedia

Anunțul a fost făcut de Daily Mail pe Twitter.

  • „Suntem încântaţi să-l anunţăm pe Boris Johnson drept noul nostru editorialist.
  • Faimos ca fiind unul dintre redactorii cei mai ingenioşi şi originali în domeniu, editorialul lui Boris va apărea în Daily Mail în fiecare sâmbătă”, a anunțat cotidianul britanic.
Mesajul este însoţit de un clip video în care fostul premier britanic apare în diferite ipostaze - alergând în jurul casei sale sau vorbind în plenul Camerei Comunelor.

Johnson spune că tot ce va publica va fi „complet necenzurat”. El a glumit că va „vorbi cât se va putea de puțin de politică”, sugerând că articolele sale vor fi neapărat despre politica de la Westminster.

Boris Johnson a avut o îndelungată carieră jurnalistică înainte de a intra în politică şi a lucrat pentru publicaţiile The Times, The Daily Telegraph şi The Spectator.

Parlamentul britanic îl acuză pe Boris Johnson de minciuni deliberate în scandalul „partygate”

Cotidianul Daily Mail, apropiat de Partidul Conservator britanic, a anunţat că-l va primi în rândurile sale pe Boris Johnson la o zi după ce o comisie a Camerei Comunelor a finalizat un raport în care concluzionează că fostul premier a minţit cu bună ştiinţă parlamentul în scandalul „partygate”, petrecerile desfăşurate la reşedinţa oficială a guvernului de la Downing Street în timpul lockdown-ului din pandemie.

Pe lângă acuzaţia de a fi minţit parlamentul, raportul mai arată că fostul prim-ministru „a subminat procesul democratic” şi s-a arătat „complicele” unei „campanii de intimidare” a lucrărilor comisiei de privilegii. Documentul, care mai urmează să fie supus votului deputaţilor, cere totuşi ca lui Johnson să-i fie retras accesul la incinta parlamentului, permis acordat în general foştilor prim-miniştri.

Fostului lider conservator, care va împlini în curând 59 de ani, i-au fost transmise săptămâna trecută concluziile devastatoare ale celor 14 luni de anchetă în privinţa petrecerilor date în Downing Street 10 în timpul restricţiilor anti-COVID-19.

Johnson şi-a depus apoi cu zgomot mandatul de parlamentar, denunţând o „vânătoare de vrăjitoare” şi atacându-l pe Rishi Sunak, actualul premier conservator.

„Comisia nu a găsit nici cea mai mică dovadă” împotriva noastră, a reacţionat Boris Johnson într-un lung comunicat extrem de agresiv, în care reafirmă că nu crede că a făcut nimic rău şi acuză „minciuna” şi concluziile „de bolnav” ale comisiei, care a dorit să dea „ultima lovitură de cuţit unui asasinat politic”.

Întrucât nu mai este membru al Camerei Comunelor, Boris Johnson nu riscă mare lucru. Raportul precizează că, dacă Johnson nu ar fi demisionat, comisia de privilegii ar fi recomandat 90 de zile de suspendare, o sancţiune foarte severă ce ar fi declanşat probabil alegeri parţiale în circumscripţia sa.

La un an de la demisia sa din funcția de premier, plecarea sa acum din parlament împiedică o revenire la putere a fostului jurnalist şi primar al Londrei, în aşteptarea unei eventuale realegeri la legislativele prevăzute anul viitor.

După ce a părăsit postul de premier, Boris Johnson a câştigat sume consistente din discursurile susţinute. Potrivit declaraţiilor de interese transmise parlamentului de la Londra, numai pentru trei discursuri din luna noiembrie Boris Johnson a primit peste 750.000 de lire sterline.