Într-o mutare extrem de rară, papa Francisc a ordonat ca arhiepiscopul Georg Gaenswein, secretarul privat și consilierul de încredere al predecesorului său, Benedict al XVI-lea, să se întoarcă în Germania până la sfârșitul lunii, relatează Reuters.

Papa FranciscFoto: AFP / Profimedia Images

Un comunicat remis presei joi de Sfântul Scaun a pus capăt speculațiilor privind soarta arhiepiscopului german, un personaj puternic la Vatican timp de mai bine de un deceniu înainte ca papa Francisc să îl tragă pe linie moartă încă dinaintea morții lui Benedict.

Fostul papă emerit, primul care a demisionat de la conducerea Bisericii Catolice după 600 de ani, s-a stins din viață în data de 31 decembrie a anului trecut.

Vaticanul a anunțat acum că fostul său secretar a fost somat să se întoarcă în Germania, țara natală a lui Gaenswein, fără vreo însărcinare nouă.

Mutarea este extrem de rară ținând cont de rangul lui Gaenswein și de faptul că, la vârsta de 66 de ani, acesta este relativ tânăr pentru un prelat important din Biserica Catolică.

Vaticanul a transmis sumar joi că papa Francisc „a dispus” ca acesta să se întoarcă la dioceza din Freiburg de care aparține „în momentul de față”.

Cu ce l-ar fi deranjat secretarul lui Benedict pe papa Francisc

Aproape toți secretarii papali din trecut au primit conducerea unor dioceze sau au fost numiți cardinali, precum și în alte funcții importante. Gaenswein mai are de asemenea 9 ani până să ajungă la vârsta obișnuită de pensionare pentru episcopi.

El s-a întâlnit cu papa Francisc de mai multe ori în ultimele luni pentru a discuta despre viitorul său în contextul în care mass-media catolică a speculat că urmează să primească o funcție diplomatică precum cea de ambasador a Sfântului Scaun într-o anumită țară.

Gaenswein a fost secretarul personal al lui Benedict din 2003, când răposatul papă emerit încă era cardinal, și a rămas alături de acesta timp de aproape 20 ani, dintre care 10 după demisia acestuia de la conducerea Bisericii Catolice.

Prelatul german a stârnit valuri la Vatican după ce la doar câteva ore după înmormântarea lui Benedict al XVI-lea a publicat o carte în care l-a criticat pe papa Francisc și a vorbit despre tensiunile dintre acesta și predecesorul său.

Însă conflictul dintre papa Francisc și Gaenswein datează din 2020, când prelatul german a fost în centrul unei controverse despre rolul fostului papă Benedict în publicarea unei cărți cu privire la celibatul preoților catolici, carte care la momentul respectiv a fost văzută ca un atac la adresa autorității actualului suveran pontif.

Papa Francisc a declarat în mai multe ocazii că această cutumă a Bisericii Catolice ar putea fi reconsiderată, el vorbind cel mai recent despre acest lucru în luna martie.