În cursul unei conversații telefonice cu președintele iranian Ebrahim Raissi, Emmanuel Macron a cerut sâmbătă Iranului „să pună capăt imediat sprijinului” acordat Rusiei în războiul din Ucraina prin livrarea de drone, potrivit Palatului Elysée.

Emmanuel MacronFoto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

Șeful statului francez „a avertizat cu privire la consecințele grave, atât de securitate, cât și umanitare, ale livrării de drone de către Iran către Rusia și a cerut Teheranului să pună capăt imediat sprijinului său pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit AFP.

Cei doi lideri „au discutat despre modalitatea de promovare a relațiilor, în special a negocierilor în curs (privind problema nucleară) și a evoluțiilor regionale”, a declarat Mohammad Jamshidi, adjunctul șefului de cabinet al lui Raïssi, pe Twitter.

Apelul telefonic, care a durat 90 de minute, vine la aproximativ o lună după eliberarea francezului Benjamin Brière, în vârstă de 37 de ani, închis în mai 2020, și a franco-irlandezului Bernard Phelan, în vârstă de 64 de ani, arestat la 3 octombrie 2022.

Eliberarea lor a venit după cea a cercetătoarei franco-iraniene Fariba Adelkhah la 10 februarie, deși ea nu poate încă să părăsească teritoriul iranian.

Raïssi și Macron „au convenit asupra unei foi de parcurs”, a adăugat și oficialul iranian, fără a oferi mai multe detalii.

Alți patru francezi sunt încă deținuți în Iran, printre care se numără o profesoară, Cécile Kohler, și partenerul său, Jacques Paris, arestați la 7 mai 2022, și un consultant în sectorul bancar în vârstă de 35 de ani, Louis Arnaud, arestat în septembrie.

Identitatea și circumstanțele arestării celui de-al patrulea cetățean francez rămân necunoscute.

La 16 mai, ministrul francez al Afacerilor Externe, Catherine Colonna, a cerut „eliberarea lor imediată și fără condiții”.

Ea a declarat că „35 de persoane”, cetățeni ai „douăsprezece state membre” ale Uniunii Europene, sunt încă închise în Iran.

Convorbirea între cei doi președinți are loc și într-un moment în care negocierile dintre Iran și comunitatea internațională pentru reluarea acordului nuclear iranian sunt blocate.

Urmărește ultimele evoluții din a 472-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.