În urma salvării miraculoase a patru copii care au supraviețuit unui accident aviatic și au rătăcit timp de 40 de zile în jungla amazoniană, în sud-estul Columbiei, armata a anunțat sâmbătă că va continua să-l caute câinele Wilson, care s-a rătăcit în timpul operațiunilor de salvare, potrivit AFP.

Soldații columbieni, ajutați de câini de urmărire, au căutat patru copii dispăruți în junglă după prăbușirea unui avion de mici dimensiuni în care au murit trei adulțiFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Căutările nu s-au încheiat. Principiul nostru: nimeni nu este lăsat în urmă”, a precizat armata columbiană pe contul său de Twitter.

„Soldații continuă operațiunea pentru a-l găsi pe Wilson”, a adăugat comunicatul, care a inclus o fotografie a magnificului ciobănesc belgian în vârstă de șase ani.

Câinele s-a rătăcit în ultimele zile în jungla amazoniană ostilă și cu vegetație densă, în timp ce ajuta la căutarea a patru copii indigeni în vârstă de 13, 9, 4 și un an, supraviețuitori ai unui accident aviatic.

Supraviețuire miraculoasă

Găsiți vineri după-amiază, copiii, slăbiți, dar în viață, au fost repatriați în timpul nopții la Bogota, unde au fost spitalizați.

Copiii indigeni, dintre care unul avea doar 11 luni, subnutriți și plini de mușcături de insecte, au reușit să supraviețuiască în jungla amazoniană din Columbia, una dintre cele mai neospitaliere părți ale țării, unde trăiesc animale de pradă și grupuri armate.

„Ne-au oferit un exemplu de supraviețuire totală care va rămâne în istorie", a declarat președintele columbian Gustavo Petro, precizând că salvarea micuților este „o bucurie pentru întreaga țară!".

Deși păreau subnutriți, micuții nu erau în stare gravă. Nici măcar cel mai mic dintre frați care și-a sărbătorit prima zi de naștere în junglă.

Se crede că au supraviețuit mâncând kituri de supraviețuire cu alimente parașutate în junglă de către echipa de căutare, dar este posibil ca educația pe care au primit-o de la bunica lor să fi fost, de asemenea, vitală, a declarat John Moreno, un lider indigen din localitatea vecină Vaupes.

„Aceasta este o pădure virgină, groasă și periculoasă... și ar fi folosit cunoștințele pe care le-au dobândit în comunitate, cunoștințele ancestrale, pentru a supraviețui", a declarat el pentru publicația locală Cambio.

Micuții zburau la bordul unui Cessna 206 de la San Jose de Guaviare spre Araracuara, în provincia Amazonas, la 1 mai, când pilotul a semnalat că are probleme cu motorul.

Epava aeronavei a fost găsită două săptămâni mai târziu în jungla amazoniană, la 175 km sud de San Jose de Guaviare. Salvatorii au descoperit doar cele trei cadavre ale adulților, printre care și mama celor mici.

Atunci a fost declanșată „Operațiunea Speranța”, iar sute de soldați și voluntari au început să îi caute pe cei patru frați.

Au fost mobilizați în cele din urmă 150 de soldați și 200 de voluntari din comunitățile indigene locale, precum și o echipă de 10 câini ciobănești belgieni, acoperind o suprafață de peste 323 km pătrați.