Miracolul columbian s-a propus după 40 de zile de stat în jungla amazoniană. Patru copii care au supraviețuit în urma prăbușirii avionului în care călătoreau cu rudele lor, care au murit, au fost salvați vineri, scrie The Guardian.

Patru copii au fost salvați după 40 de zile în care au supraviețuit în jungla amozonianăFoto: Colombia's Armed Force Press Office / AP / Profimedia

Copiii indigeni, dintre care unul avea doar 11 luni, subnutriți și plini de mușcături de insecte, au reușit să supraviețuiască în jungla amazoniană din Columbia, una dintre cele mai neospitaliere părți ale țării, unde trăiesc animale de pradă și grupuri armate.

„Ne-au oferit un exemplu de supraviețuire totală care va rămâne în istorie", a declarat președintele columbian Gustavo Petro, precizând că salvarea micuților este „o bucurie pentru întreaga țară!".

Deși păreau subnutriți, micuții nu erau în stare gravă. Nici măcar cel mai mic dintre frați care și-a sărbătorit prima zi de naștere în junglă.

Cei patru frați de 13, nouă și patru ani, plus mezinul de doar 11 luni (la momentul prăbușirii, n.r.) provin din comunitatea indigenă Huitoto.

Se crede că au supraviețuit mâncând kituri de supraviețuire cu alimente parașutate în junglă de către echipa de căutare, dar este posibil ca educația pe care au primit-o de la bunica lor să fi fost, de asemenea, vitală, a declarat John Moreno, un lider indigen din localitatea vecină Vaupes.

„Aceasta este o pădure virgină, groasă și periculoasă... și ar fi folosit cunoștințele pe care le-au dobândit în comunitate, cunoștințele ancestrale, pentru a supraviețui", a declarat el pentru publicația locală Cambio.

Cei patru copii au fost transportați în orașul San Jose de Guaviare pentru controale medicale și evaluări psihologice.

Micuții zburau la bordul unui Cessna 206 de la San Jose de Guaviare spre Araracuara, în provincia Amazonas, la 1 mai, când pilotul a semnalat că are probleme cu motorul.

Epava aeronavei a fost găsită două săptămâni mai târziu în jungla amazoniană, la 175 km sud de San Jose de Guaviare. Salvatorii au descoperit doar cele trei cadavre ale adulților, printre care și mama celor mici.

Atunci a fost declanșată „Operațiunea Speranța”, iar sute de soldați și voluntari au început să îi caute pe cei patru frați.

Au fost mobilizați în cele din urmă 150 de soldați și 200 de voluntari din comunitățile indigene locale, precum și o echipă de 10 câini ciobănești belgieni, acoperind o suprafață de peste 323 km pătrați. Căutările continuă pentru Wilson, unul dintre câini, care a dispărut în timpul operațiunii.

Cu câteva zile înainte de a-i găsi, autoritățile tot sperau să-i salveze, iar minunea s-a produs vineri după-amiază.

Un grup de 10 soldați și opt voluntari indigeni au descoperit un nou set de urme și le-au urmărit până la locul unde se aflau copiii, într-un luminiș.

Vineri, armata a postat pe Twitter imagini care arată un grup de soldați și voluntari pozând cu copiii, care erau înfășurați în pături termice.