Curajul lui a fost pe larg comentat pe retelele de socializare unde a fost numit „eroul cu rucsac”. Henri d'Anselme este tânărul care a încercat să intervină de mai multe ori și să-l îndepărteze de copii pe bărbatul sirian care a îngrozit Franța cu atacul său.

Un bărbat de origine siriană a atacat un grup de copii în FranțaFoto: NO CREDIT / Bestimage / Profimedia

„Mi-a fost frică pentru viața mea, dar mai presus de toate mi-a fost frică pentru cea a altora”, declarat Henri vineri dimineață, la Cnews, citat de Le Figaro. El spune că nu este un erou și că a acționat „instinctiv, așa cum ar trebui să facă orice francez”.

„Era de neconceput să rămâi fără să faci nimic. Mă gândesc la victime, sper că sunt bine și că vor depăși momentul acesta. Am imagini oribile în cap”, a mai spus el.

În imaginile surprinse de martori și postate pe rețelele de socializare se vede cum Henri d'Anselme care are un rucsac în spate și unul în mână se apropie de atacator și încearcă să-l țină la distanță, apărându-se cu un mic rucsac pe care îl avea în mână. El îl urmărește pe atacator și intervine de câteva ori pentru a-l îndepărta de locul unde erau copiii.

Henri d'Anselme are 24 de ani și este absolvent de management. Catolic practicant, provenind dintr-o familie numeroasă, el începuse un pelerinaj, pe jos și cu autostopul, la mânăstirile din Franța.

Un bărbat de origine siriană a atacat, cu cuțitul, mai mulți copii într-un parc din Annecy (oraș din Alpii Francezi). Agresorul a fost arestat de poliție. Patru copii între doi și trei ani și un adult au fost răniți. Starea celor patru copii este acum stabilă.

Potrivit identității declarate de agresor, acesta este de naționalitate siriană, solicitant de azil, ce nu apare în vreun dosar anterior al poliției.

Cine este atacatorul

Totul s-a petrecut în timpul dimineții, când sirianul, care aplicase pentru azil în Franța, declarându-se creștin, a atacat cu cuțitul copiii strigând de două ori „în numele lui Iisus Hristos”. El avea o cruce creștină la gât.

Atacatorul a fost identificat ca fiind Abdalmasih H, un bărbat de origine siriană, născut în februarie 1991. El a depus o cerere de azil pe 28 noiembrie 2022, în procedură normală, cerere în care s-a declarat creștin. Între timp el a obținut statut de refugiat în Suedia, pe 26 aprilie 2023.

Surse apropiate dosarului au declarat pentru Le Figaro că atacatorul este căsătorit cu o suedeză și este tatăl unui copil de trei ani.

BFMTV a contactat-o pe femeie, care a precizat însă că este fosta soție a sirianului. Ea a povestit jurnaliștilor francezi că l-a întâlnit, în urmă cu cinci ani, pe Abdalmasih H. în Turcia. Acesta este originar din orașul Hassake din Siria, un oraș cunoscut cu o mare comunitate creștină până în 2011 și care a fost scena unor conflicte violente.

Cuplul, stabilit la Trollhattan, are o fetiță născută în Suedia, în vârstă de trei ani. Cei doi s-ar fi separat în urmă cu opt luni, iar femeia nu a mai primit vești de la bărbat de patru luni.

Potrivit femeii, atacatorul a părăsit Suedia pentru a veni în Franța, în Annecy.

Ea a mai spus că era un om „blând”, care era foarte atent cu fetița.