Trei soldaţi israelieni şi un membru al forţelor de securitate egiptene au fost ucişi în cursul dimineţii de sâmbătă în urma unor schimburi de focuri la graniţă, incident asupra căruia Egiptul şi Israelul au versiuni diferite, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Granița Israel - EgiptFoto: Bruno Barbier / akg-images / Profimedia

Potrivit armatei egiptene, „un membru al forţelor de securitate egiptene aflat în urmărirea unor traficanţi de droguri a traversat un punct de control, a urmat un schimb de focuri cu forţele de securitate israeliene soldat cu trei morţi de partea israeliană şi cu cea a membrului forţelor de securitate egiptene”.

Însă armata israeliană are o altă versiune a celor întâmplate, afirmând că agentul egiptean este cel care a deschis focul asupra soldaţilor israelieni la un post militar de la graniţă, ucigând iniţial doi soldaţi israelieni, iar câteva ore mai târziu a survenit încă un schimb de focuri între „atacator” şi trupele israeliene pornite în căutarea acestuia.

„Agresorul este un poliţist egiptean. Este în curs o investigaţie în deplină cooperare cu armata egipteană”, a declarat un purtător de cuvânt militar israelian.

Frontiera dintre Egipt şi Israel este în mare măsură liniştită, dar traficanţii de droguri încearcă frecvent să treacă acolo gardul de separaţie, survenind uneori şi schimburi de focuri între traficanţi şi soldaţii israelieni.

Armata egipteană atacă la rândul ei cu regularitate traficanţii de droguri şi grupările jihadiste în deşertul din nordul peninsulei Sinai, de unde rezultă adesea schimburi de focuri transfrontaliere.