Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat vineri Belgradul că a "organizat" escaladarea situaţiei în nordul Kosovo, unde 80 de persoane au fost rănite la începutul acestei săptămâni într-o confruntare între manifestanţi sârbi şi soldaţi ai forţei NATO.

Albin KurtiFoto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Confruntat cu presiunile puterilor occidentale care i-au cerut să acţioneze în vederea detensionării situaţiei, şeful guvernului kosovar a fost invitat de Parlament să explice situaţia din nord.

„Escaladarea situaţiei din 29 mai a fost planificată, bine organizată şi a avut un autor. Autorul este Belgradul”, a declarat Albin Kurti în faţa deputaţilor. „Serbia a mobilizat grupuri criminale pentru a agrava situaţia”, a afirmat el.

Aproximativ 30 de membri ai Forţei NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi luni în timpul confruntărilor cu manifestanţi sârbi, care cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Aceşti edili au fost puşi în funcţie săptămâna trecută de către guvernul kosovar condus de Albin Kurti, sfidând apelurile la reţinere lansate de Uniunea Europeană şi SUA. (Sursa: Agerpres)

Citește și: