Statele Unite au anunţat, marţi, excluderea Kosovo dintr-un program de exerciţii militare, o primă sancţiune după decizia Pristinei de a instala primari albanezi în oraşele din nordul ţării cu majoritate sârbă, sursa unei reînnoiri a tensiunilor, potrivit La Libre, citat de Rador.

Ciocniri între protestatarii sârbi și forțele de ordine în nordul KosovoFoto: Erkin Keci / AFP / Profimedia

Puterile occidentale au cerut detensionare după ciocnirile violente de luni în fața unei primării în care au fost răniți aproximativ 30 de soldați internaționali conduși de NATO și aproximativ 50 de demonstranți.

Jeffrey Hovenier, ambasadorul american la Pristina, a anunțat excluderea Kosovo din Defender 23, un program de exerciții militare comune care reunește peste 20 de țări, început în aprilie, și care trebuie să se prelungească până la sfârșitul lunii iunie în Europa.

În 1999, o campanie de bombardamente NATO a forțat trupele sârbe să se retragă din Kosovo.

De atunci, NATO desfășoară o operațiune de menținere a păcii pe acest teritoriu predominant albanez, care și-a declarat independența în 2008 și pe care Serbia încă refuză să o recunoască.

Într-un comunicat, secretarul de stat al SUA Antony Blinken l-a criticat încă o dată pe premierul Albin Kurti, spunând că decizia sa privind primarii "a agravat tensiunile puternic și inutil".

El a cerut "tuturor părților să ia măsuri imediate pentru a dezamorsa tensiunile" și a condamnat "violența inacceptabilă" împotriva forțelor de menținere a păcii.

Domnul Hovenier a amenințat că va lua măsuri fără precedent pentru a pune capăt sprijinului diplomatic pentru recunoașterea internațională a acestui teritoriu balcanic, a cărui independență rămâne contestată de Rusia, China și unele țări europene.

"I-am cerut prim-ministrului Kurti foarte direct să ia măsuri imediate pentru a realiza detensionarea în nord. El nu a răspuns acestor solicitări", a spus ambasadorul.

De câteva zile, situația este foarte tensionată în această regiune a Kosovo, unde mulți membri ai comunității majoritare sârbe din patru orașe nu recunosc autoritatea Pristinei.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localități, care au dus la alegerea primarilor albanezi în ciuda prezenței foarte scăzute la vot, sub 3,5%.

Acești consilieri municipali au fost înscăunați săptămâna trecută de guvern, premierul ignorând apelurile la liniște.

Protestatarii sârbi care s-au adunat în special în fața municipiului Zvecan şi au cerut retragerea primarilor albanezi și a forțelor de poliție kosovare.

Luni, forța internațională condusă de NATO a încercat să separe cele două părți înainte de a începe să îi disperseze pe cei mai violenți manifestanți, care au răspuns aruncând cu pietre, sticle și cocktail-uri Molotov în militari. (Rador)