Parlamentul din Zimbabwe a interzis criticarea guvernului înaintea alegerilor prezidențiale și legislative ce vor avea loc în luna august, încălcarea interdicției putând fi pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare, relatează Reuters.

Emmerson Mnangagwa, presedintele statului ZimbabweFoto: Shaun Jusa / Xinhua News

Legea privind Modificarea Codului Penal, supranumită în țara africană „Legea Patriotică”, conține un articol care incriminează „prejudicierea cu bună-știință a suveranității și intereselor naționale ale Zimbabwe”.

Opozanții afirmă că legea adoptată miercuri noaptea a fost redactată pentru a pedepsi cetățenii, societatea civilă și adversarii politici ai partidului de guvernământ ZANU-PF (Uniunea Națională din Zimbabwe - Frontul Patriotic).

Adoptarea acesteia a provocat îngrijorări că guvernul ar putea lansa o campanie de reprimare a opoziției înainte de alegerile generale ce vor avea loc pe 23 august și la care președintele Emmerson Mnangagwa candidează pentru un al doilea mandat.

Omul care l-a dat jos pe Mugabe vrea încă un mandat de președinte

Mnangagwa, în vârstă de 80 de ani, este cel care a condus puciul din 2017 care a dus la înlăturarea de la putere a lui Robert Mugabe, dictatorul care a condus țara timp de aproape 4 decenii.

Principalul adversar al lui Mnangagwa este Nelson Chamisa, un pastor și avocat în vârstă de 45 de ani care conduce Coaliția Cetățenilor pentru Schimbare (CCS), o formațiune politică recent înființată.

CCS a descris noua lege ca fiind „periculoasă” și a spus despre aceasta că are obiectivul de a restrânge dezbaterile democratice înaintea alegerilor.

„ZANU-PF a redus națiunea noastră măreață la un avanpost al tiraniei”, a acuzat Fadzayi Mahere, purtătorul de cuvânt al CCS.

„Nimic din acestea nu va funcționa deoarece cetățenii din Zimbabwe vor merge la urne cu o singură misiune: să câștige schimbare pentru Zimbabwe”, a adăugat acesta.