Noi alegeri parlamentare vor avea loc în Grecia la 25 iunie, potrivit unui decret prezidenţial publicat luni, la opt zile după scrutinul care nu a reuşit să ofere o majoritate absolută dreptei, în ciuda unei victorii categorice, relatează News.ro citând AFP.

Kyriakos MitsotakisFoto: Angelos Tzortzinis / DPA / Profimedia

„Noi alegeri vor avea loc la 25 iunie”, se arată în decretul prezidenţial.

Data de 25 iunie este cea avansată de premierul Kyriakos Mitsotakis, după ce partidul său conservator a câştigat alegerile din 21 mai. Noua Democraţie a obţinut 40,8% din voturi, cu peste 20 de puncte mai mult decât principalul său adversar, partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras (2015-2019), care a suferit astfel o înfrângere zdrobitoare.

Dar acest rezultat nu i-a oferit o majoritate absolută, iar Noua Democraţie a exclus formarea unei coaliţii cu un partener minoritar.

Imediat după aflarea rezultatelor, premierul Kyriakos Mitsotakis a cerut organizarea de noi alegeri parlamentare, care se desfăşoară în premieră după un alt sistem de vot şi care de data aceasta ar urma să ofere partidului câştigător un „bonus” de până la 50 de locuri.

Kyriakos Mitsotakis, care a venit la putere în 2019 şi care doreşte să obţină un al doilea mandat, mizează pe acest al doilea tur de alegeri pentru a obţine majoritatea absolută.

Alegerile legislative din 21 mai s-au desfăşurat în sistem de reprezentare proporţională simplă, iar tabăra de dreapta a obţinut 146 de locuri, în condiţiile în care avea nevoie de 151 pentru a putea forma singură un guvern stabil.

În aşteptarea următoarelor alegeri, a fost numit un guvern interimar condus de Ioannis Sarmas, un magistrat de rang înalt.

Slăbit în urma scrutinului, Alexis Tsipras a recunoscut că votul din 21 mai a fost „un şoc dureros” pentru Syriza, dar a promis că va lupta pentru un rezultat mai bun la următoarele alegeri.

Scăderea puterii de cumpărare, inflaţia şi salariile mici sunt principalele preocupări ale grecilor care au arătat, pe de altă parte, prin scorul mic obţinut de Syriza, că vor să lase definitiv în urmă planurile de ajutor internaţional şi crizele financiare, potrivit analiştilor.