Președintele Greciei a numit miercuri un premier interimar pentru a forma un guvern care va conduce țara până la repetarea alegerilor, după votul neconcludent de la sfârșitul săptămânii trecute, scrutinul urmând să aibă loc pe 25 iunie, transmite Reuters.

Kyriakos MitsotakisFoto: Angelos Tzortzinis / DPA / Profimedia

Partidul conservator Noua Democrație, al premierului Kyriakos Mitsotakis, a obținut duminica trecută o victorie spectaculoasă cu 40,1% din voturi, dar nu a reușit să obțină o majoritate absolută.

Cele două partide care au urmat au refuzat, de asemenea, să formeze o coaliție, insistând pentru un al doilea vot pe 25 iunie.

Mitsotakis consideră că un al doilea scrutin, care oferă partidului care se clasează pe primul loc un bonus de locuri, va permite Noii Democrații să obțină majoritatea necesară pentru a guverna singură. Partidele de opoziție speră, de asemenea, că o repetare a alegerilor le va crește scorurile.

Miercuri, președintele Katerina Sakellaropoulou i-a invitat pe liderii tuturor partidelor care au depășit pragul de 3% pentru a discuta pașii de urmat. Invitația a fost procedurală, iar scurtele discuții nu au dus la formarea unui guvern de coaliție.

Conform Constituției Greciei, dacă negocierile pentru formarea unei coaliții eșuează, președintele numește un prim-ministru interimar care să conducă țara până la un nou scrutin. Ea l-a numit pe Ioannis Sarmas, un înalt funcționar judiciar care este președintele Curții Elene de Audit, una dintre cele trei instanțe superioare ale țării.

Ciudatul sistem electoral grecesc, cu locuri bonus în Parlament

Conform sistemului electoral din Grecia, câștigătorul unui al doilea scrutin, după o rundă de alegeri neconcludentă, poate primi până la 50 de locuri bonus în Parlament dacă obține peste 25%. Legislativul elen are 300 de locuri.

Pentru a beneficia de locuri bonus, Noua Democrație trebuie să rămână cel mai mare partid, dar acest lucru pare probabil, deoarece cel mai apropiat rival al său, Syriza, a obținut doar o cincime din voturi la 21 mai.

Dacă va obține din nou 40% din voturi sau chiar puțin mai puțin, va avea cel mai probabil o majoritate clară. Totuși, numărul total de locuri pe care Noua Democrație le va obține va depinde de câte alte partide vor intra în parlament.

Noul parlament, rezultat în urma alegerilor din 21 mai, se va întruni duminica viitoare și va fi dizolvat o zi mai târziu, înainte ca guvernul interimar să preia conducerea.