Ultimele ore ale cursei prezidențiale din Turcia au devenit din ce în ce mai dure, în condițiile în care Recep Tayyip Erdogan vrea să-și prelungească cei 20 de ani la putere cu încă cinci, scrie BBC.

Kemal KilicdarogluFoto: Shady Alassar / Zuma Press / Profimedia

Înaintea scrutinului de duminică, Kemal Kilicdaroglu - candidatul opoziției care a obținut 44,9% din voturi, la o diferență de 2,5 milioane de voturi de Erdogan - a încercat să atragă voturile naționaliștilor jurând că va expulza milioane de refugiați sirieni.

Președintele l-a acuzat de discurs instigator la ură și a susținut că o victorie a lui Kilicdaroglu ar fi o victorie pentru teroriști.

Erdogan este favoritul, dar rivalul său crede că îl poate înfrânge - fie prin voturi din rândul celor 2,8 milioane de susținători ai candidatului ultranaționalist care s-a clasat pe locul al treilea, fie din rândul celor opt milioane de alegători care nu s-au prezentat la primul tur al alegerilor prezidențiale, scrie BBC.

„Nu vom pierde pe nimeni care a votat în primul tur”

Înainte de a-și încheia campaniile electrorale, sâmbătă seara, Erdogan a marcat lovitura de stat din 1960 cu o vizită la mausoleul premierului de atunci Adnan Menderes, care a fost executat. A fost un prilej pentru Erdogan să le spună alegătorilor că, în 2016, a înfruntat o tentativă de lovitură de stat, susținând că Guvernul va fi în siguranță în mâinile lui, conform BBC.

La un miting electoral în cartierul Beykoz din Istanbul, Erdogan i-a îndemnat pe oameni să iasă în număr mare la vot.

  • „Mergem la urne mâine? Votăm dimineaţa devreme? Nu vom pierde pe nimeni care a votat în primul tur”, a spus Erdogan, scrie Reuters, conform News.ro. Mulţimea i-a răspuns entuziastă: „da”.
  • „Îi vom încuraja pe cei care nu au putut să (să voteze în primul tur). Vom termina treaba pe care am lăsat-o neterminată la 14 mai, printr-o majoritate zdrobitoare, sperând că mâine diferenţa va fi şi mai mare?”, și-a mai întrebat Erdogan susținătorii.

„Dacă vrem cu adevărat, vom ieşi cu toţii din această groapă întunecată”

Kemal Kilicdaroglu, susţinut de o alianţă de şase partide din opoziţie, a transmis, la rândul său, că oricine iubeşte Turcia trebuie să voteze.

  • „Dacă vrem cu adevărat, vom ieşi cu toţii din această groapă întunecată.
  • Mă adresez tuturor, indiferent ce opinii sau stil de viaţă au. Aceasta este ultima ieşire. Oricine îşi iubeşte ţara trebuie să se prezinte la urne!”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter.

În primul tur al alegerilor, din 14 mai, Erdogan a obţinut 49,5% din voturi, iar Kilicdaroglu, 44,9%. În această săptămână, Erdogan a primit un impuls după ce ultranaționalistul Sinan Ogan și-a anunțat sprijinul pentru el. Ankara Ogan, care s-a clasat al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale. Kilicdaroglu, preşedintele CHP, cel mai important partid de opoziţie din Turcia, a obţinut, la rândul său, susţinerea Partiduljui Victoria (antimigraţie).

Potrivit autorităţii electorale turce (YSK), prezenţa la urne în primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost de peste 87%, inclusiv diaspora.

Duminică, secţiile de votare se deschid la ora locală 8.00 (şi ora României) şi se închid la ora locală 17.00, fiind așteptați la urne peste 60 de milioane de alegători. Rezultatele vor fi anunțate duminică seară.