Papa Francisc şi-a reluat sâmbătă activităţile după o zi de pauză din cauza unei stări febrile, a precizat Vaticanul, suveranul pontif având în program mai multe audienţe private, informează AFP.

Papa FranciscFoto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, care a fost spitalizat din cauza unei bronşite în urmă cu aproape două luni, are un calendar complet de întâlniri, a mai precizat Vaticanul.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a declarat că papa Francisc şi-a anulat întâlnirile „din cauza unei stări febrile” şi a unei stări generale de oboseală.

Suveranul pontif a participat la opt întâlniri joi şi s-a adresat clericilor, conferinţei episcopale italiene şi unui grup de tineri aparţinând reţelei educative Scholas Occurrentes.

De obicei, papa îşi primeşte interlocutorii - asociaţii, clerici, guvernanţi - în cursul dimineţii, la Vatican, în cadrul audienţelor oficiale, prilej cu care ţine frecvent discursuri, în timp ce după-amiezele sunt consacrate muncii şi audienţelor private.

Liderul de la Vatican ar trebui să oficieze duminică slujba de Rusalii, în Piaţa Sfântul Petru din Roma, precum şi rugăciunea ''Regina Coeli'', la Vatican.

Luni, are în program o întâlnire cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.

Sănătatea lui Jorge Bergoglio, ales papă în 2013, alimentează periodic speculaţii despre eventualitatea unei renunţări la pontificat şi alegerea unui succesor.

A declarat în mai multe rânduri că se gândeşte să demisioneze - asemenea predecesorului său Benedict al XVI-lea, decedat în decembrie - dacă starea de sănătate i se va deteriora, dar a afirmat recent că nu este cazul.

În iulie 2021, papa a fost spitalizat mai multe zile pentru o intervenţie chirurgicală majoră la colon. El a recunoscut că a rămas cu "sechele" de la anestezie, ceea ce l-a determinat să excludă până acum o operaţie la genunchi.

La sfârşitul lui martie, a fost internat pentru trei nopţi într-un spital din Roma după ce s-a confruntat cu dificultăţi respiratorii. A primit tratament antibiotic pentru o bronşită.

Când a părăsit Spitalul Gemelli, pe 1 aprilie, papa le-a spus glumind jurnaliştilor şi credincioşilor prezenţi: „Sunt încă în viaţă”. (Agerpres)