Numai 9% dintre britanici consideră acum Brexitul mai mult un succes decât un eşec, indică un sondaj YouGov, informează luni PA Media/dpa, potrivit Agerpres.

Londra, Marea BritanieFoto: Amer Ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

În schimb, 62% descriu Brexitul ca fiind mai degrabă un eşec.

Potrivit companiei de sondare a opiniei publice, aşa-numitul 'Bregret' a urcat la noi cifre record, în timp ce numărul britanicilor care spun că a fost corect să se voteze pentru ieşirea din Uniunea Europeană în 2016 a coborât la cel mai scăzut nivel, 31%.

Un procent aproape dublu, 56%, spun că a fost un gest greşit.

Cifrele sugerează că mulţi oameni sunt de acord cu Nigel Farage - fostul lider al UKIP (Partidul pentru Independenţa Regatului Unit) şi al Partidului Brexit -, care a declarat săptămâna trecută că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană 'a eşuat'.

Chiar şi printre cei care au votat 'Leave' (pentru ieşirea din UE), 37% afirmă că Brexitul este mai degrabă un eşec.

Cei mai mulţi dintre ei i s-ar alătura lui Farage în a pune responsabilitatea acestui eşec pe seama Partidului Conservator, 75% spunând că 'Brexitul avea potenţialul să fie un succes, dar implementarea sa de către acest guvern şi/sau cele anterioare l-a făcut să eşueze'.

Potrivit sondajului, aproximativ 72% dintre britanici sunt de părere că guvernul gestionează prost Brexitul, inclusiv 63% dintre cei care au votat 'Leave'.

Care ar fi motivele eșecului Brexit, după Nigel Farage

Fostul europarlamentar și șef al partidului UKIP, Nigel Farage, a criticat guvernele conservatoare conduse succesiv de Theresa May, Boris Johnson, Sunak și, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, Liz Truss, pentru modul în care au gestionat ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, afirmând că acestea sunt responsabile pentru eșec.

„Nu am beneficiat de fapt de pe urma Brexit din punct de vedere economic. Am gestionat complet greșit acest lucru”, a declarat Farage într-un interviu acordat BBC.

El a criticat în termeni duri politicile privind naționalizările forțate și impozitul pe profit ale guvernelor conservatoare, afirmând că acestea alungă afacerile din țară.

„Se poate argumenta că, acum că suntem din nou în control, reglementăm afacerile noastre chiar mai mult decât când eram membri ai UE. Brexit a eșuat”, a declarat el.

Marea Britanie s-a confruntat cu mai multe situații de penurie și alte probleme cauzate de Brexit, dificultățile economice fiind apoi exacerbate de pandemia de COVID-19. Relansarea economică postpandemie s-a lăsat și ea așteptată, datele publicate în luna februarie arătând că Marea Britanie a evitat la limită intrarea în recesiune în ultimul trimestru al anului trecut.