Cele mai mari două partide politice din Bulgaria, GERB de centru-dreapta și un bloc pro-occidental condus de „Continuăm schimbarea”, au convenit luni să formeze un guvern de coaliție cu un prim-ministru rotativ, în încercarea de a pune capăt impasului politic care durează de peste doi ani, relatează Reuters.

Nikolai DenkovFoto: Luo Xin / Xinhua News / Profimedia

Incertitudinea a forțat Bulgaria, membră a UE, să-și amâne data-țintă pentru adoptarea monedei euro și încă nu a aprobat un proiect de lege de buget pentru 2023. De asemenea, a împiedicat capacitatea Bulgariei de a valorifica fondurile UE de redresare post-pandemie.

Fostul ministru al Educației Nikolai Denkov, de la „Continuăm schimbarea”, este așteptat să primească mandatul de a forma guvernul și va fi prim-ministru în primele nouă luni.

„Situația este extrem de dificilă”, a spus Denkov, citat de site-ul de știri Sofia Globe. „După cinci alegeri la rând, avem dificultăți în formarea unui cabinet obișnuit și există un pericol real de a merge următoarele alegeri la rând fără un rezultat clar”.

Fostul comisar european Mariya Gabriel, membră GERB, va prelua funcția de premier după nouă luni, conform acordului.

La alegerile din 2 aprilie, GERB a fost pe primul loc, câștigând 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de „Continuăm schimbarea” a câștigat 64 de locuri.

Pentru a putea implementa oficial acordul de coaliție, Gabriel i-a returnat luni președintelui Rumen Radev mandatul pe care l-a primit pentru a forma guvernul pe 15 mai, care îi va da apoi mandatul lui Denkov.

Denkov va anunța membrii cabinetului în zilele următoare.