Comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, Mariya Gabriel, care este membră a partidului bulgar de centru-dreapta GERB, a fost mandatată luni să formeze un nou guvern al Bulgariei, în urma alegerilor care au avut loc luna trecută în această ţară, informează agențiile Reuters și Agerpres.

Mariya GabrielFoto: Vondrouš Roman / ČTK / Profimedia

Preşedintele bulgar Rumen Radev a avut o întrevedere cu Mariya Gabriel pentru a o mandata cu formarea guvernului. Ea are la dispoziţie şapte zile pentru a vedea dacă poate primi suficient sprijin ca să poată depăşi blocajul politic din Bulgaria.

În urma alegerilor din 2 aprilie, partidul GERB din care face parte Mariya Gabriel s-a clasat pe primul loc, cu 69 de mandate din totalul celor 240 din Parlamentul Bulgariei, ceea ce i-a asigurat cea mai bună poziţie pentru formarea unui guvern, cu condiţia să găsească parteneri de coaliţie.

Blocul reformist pro-occidental condus de partidul Continuăm Schimbarea a câştigat 64 de mandate.

Duminică, Mariya Gabriel a spus că va propune un guvern pentru un an.

În urma alegerilor din octombrie 2022, partidul GERB se clasase de asemenea pe primul loc, însă nu a putut forma o coaliţie.

Blocajul politic care durează de doi ani a forţat Bulgaria să-şi amâne data la care intenţiona să adopte moneda euro şi această ţară nu a adoptat încă proiectul de buget pentru 2023.

Incertitudinea politică a frânat de asemenea capacitatea Bulgariei de a atrage fonduri de redresare post-pandemie, iar analiştii şi alegătorii se tem că o nouă încercare nereuşită de a forma guvernul ar putea duce la organizarea de noi alegeri mai târziu anul acesta.