Gigantul farmaceutic AstraZeneca va încerca să fie în China o companie care „iubește Partidul Comunist”, a declarat președintele său pentru China vineri, citat de Reuters.

Sediu al AstraZenecaFoto: MARCUS BRANDT / AFP / Profimedia

Wang Lei, care este de asemenea vicepreședintele executiv al companiei la nivel internațional, a făcut comentariile la un eveniment organizat în orașul Wuxi din estul țării pentru a sărbători 30 de ani de prezență a AstraZeneca în China, potrivit unei persoane familiare cu situația și a unor fotografii obținute de agenția Reuters.

Deși în ultimii ani numeroase companii locale și-au declarat în public loialitatea față de Partidul Comunist Chinez în contextul în care președintele Xi Jinping, reales în luna octombrie a anului trecut pentru un al treilea mandat, a consolidat controlul statului asupra societății și economiei, un asemenea mesaj transmis de o companie străină rămâne neobișnuit.

„Construiți o companie locală transnațională care iubește Partidul Comunist și iubește țara”, a îndemnat Wang în timpul prezentării pe care a ținut-o în fața unui public care a numărat sute de participanți, vorbele sale fiind afișate pe un ecran din spatele lui.

Contactată de Reuters, AstraZeneca a refuzat să comenteze situația.

Însă comentariile lui Wang Lei vin în contextul în care compania farmaceutică și-a majorat investițiile în China cu o fabrică de 450 de milioane de dolari ce va produce inhalatoare.

China, o piață profitabilă pentru AstraZeneca

Anul trecut 13% din vânzările totale ale AstraZeneca au fost efectuate în China iar compania este cel mai mare producător farmaceutic pentru țara condusă de Xi Jinping.

După ce China și-a redeschis granițele la sfârșitul anului trecut și a pus capăt politicii sale „zero Covid” după aproape 3 ani, mai mulți directori ai unor companii importante, inclusiv CEO-ul Pascal Soriot al AstraZeneca și Tim Cook de la Apple, au efectuat vizite la Beijing pentru a reafirma angajamentul lor față de țara comunistă, dar cu o economie semi-capitalistă.

Însă măsuri recente luate de guvernul de la Beijing împotriva companiilor străine de consultanță și audit provoacă îngrijorări pentru numeroase firme multinaționale care obișnuiau să se bazeze pe serviciile acestora pentru a efectua cercetări de piață și alte tipuri de activități.

AstraZeneca, o companie britanico-suedeză cu sediul la Cambridge, a devenit un nume cunoscut la nivel internațional după ce cercetătorii ei au dezvoltat un vaccin cu vector viral pentru prevenirea COVID-19.