Produsul intern brut (PIB) al Rusiei s-a contractat cu 1,9% în primul trimestru din 2023, a anunțat miercuri Agenția rusă de statistică (Rosstat), potrivit unei evaluări preliminare, informează AFP.

Nava petroliera ruseascaFoto: Ian Fairbrother / Alamy / Profimedia Images

Primul trimestru a fost marcat de introducerea embargoului european asupra produselor petroliere rusești, la care s-a adăugat un alt embargo - asupra țițeiului - și plafonarea prețului acestuia la 60 de dolari pe baril, ceea ce a scufundat câștigul petrolier al Moscovei, vital pentru finanțele sale.

​Numeroasele sancțiuni internaționale au avut un efect semnificativ asupra finanțelor rusești: în martie, în ciuda faptului că exporturile de petrol au atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, câștigul petrolier al Moscovei a ajuns doar la 12,7 miliarde de dolari, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), ceea ce reprezintă o scădere semnificativă de 43% față de anul trecut.

Ca o consecință directă, potrivit ultimelor date disponibile, deficitul bugetar între ianuarie și aprilie a ajuns la 3.400 de miliarde de ruble (39 de miliarde de euro la cursul actual, n.r.), ceea ce este mai mult decât cifra țintă pentru această perioadă indicată în legea de finanțe pentru 2023 (2.900 de miliarde de ruble).

Potrivit Ministerului rus de Finanțe, care a publicat această cifră, deficitul este rezultatul unei scăderi semnificative a veniturilor între ianuarie și aprilie, condusă de scăderea veniturilor din hidrocarburi (-52%), și a unei creșteri puternice a cheltuielilor (+26%), în mare parte imputabilă ofensivei militare din Ucraina.

Cu toate acestea, miercuri, Rosstat a declarat că sectoarele construcțiilor (+8,8% în ritm anual) și agriculturii (+2,9%) au rezistat bine în primul trimestru.

Cu traiectoria actuală, deficitul rusesc ar putea ajunge între 3% și 4% din PIB la sfârșitul anului, potrivit experților, mai mult decât cei 2% sperați.

În acest context, inflația a scăzut în mare parte, la 3,5% în martie și 2,3% în aprilie, potrivit Rosstat.

Șomajul, la un nivel foarte scăzut de 3,5%, nu este un semn de bună sănătate pentru economia rusă, ci reflectă mai degrabă o contracție a forței de muncă legată de consecințele ofensivei din Ucraina, care s-au suprapus peste o criză demografică, fenomen de durată de la sfârșitul anilor 1990.

Acest lucru se reflectă în special în dificultățile de recrutare în numeroase sectoare, cum ar fi cel al transporturilor.

Potrivit Băncii Centrale Ruse (BCR), PIB-ul a scăzut cu 2,3% în primul trimestru, dar instituția bancară se așteaptă la o creștere de 4,2% între aprilie și iunie.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.