Zeci de mii de sârbi au protestat vineri cerând o mai bună securitate, interzicerea conținutului TV violent și demisia miniștrilor cheie în urma a două atacuri în masă în care au murit 17 persoane, relatează Reuters. Protestatarii au blocat inclusiv o autostradă din Belgrad.

Mii de sarbi au protestat impotriva guvernului dupa atacurilor in masaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În cea de-a doua astfel de demonstrație în mai puțin de o săptămână, mulțimi de oameni au blocat un bulevard cheie și un nod de autostradă din Belgrad și un pod peste râul Sava, defilând în spatele unui banner negru pe care scria „Serbia împotriva violenței”.

"Pentru mine (mesajul protestului) este în primul rând - opriți violența. Sunt aici pentru fiica mea și pentru toți copiii noștri", a spus Bojana, un protestatar în vârstă de 40 de ani.

În primul atac în masă din țară, un băiat de 13 ani a ucis opt elevi și un agent de securitate pe 4 mai, rănind alți șase elevi și un profesor.

Doar o zi mai târziu, un tânăr de 21 de ani a ucis opt persoane și a rănit alte 14 cu o pușcă de asalt. Ambii atacatori s-au predat poliției.

Protestatarii - în principal susținători ai opoziției - vor să se închidă posturile TV și tabloidele proguvernamentale, pe care le acuză că promovează conținut violent și vulgar.

„Acesta este (un mesaj) împotriva violenței la toate nivelurile, de la mass-media la parlament, la ceea ce se întâmplă pe străzi”, a declarat Velimir Jerkic, un protestatar din Belgrad.

Partidele de opoziție și organele de supraveghere a drepturilor îl acuză pe președintele Aleksandar Vucic și Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare, de autocrație, oprimarea presei, violența împotriva oponenților politici, corupție și legăturile cu crima organizată.

Vucic și aliații săi neagă acuzațiile.

Aleksandar Vucic anunță și el mitinguri

La începutul zilei, Vucic a acuzat opoziția că „se joacă cu emoțiile oamenilor” și și-a chemat loialiștii din toată Serbia la un miting major pe 26 mai.

„Chemăm oamenii să le spunem ce vom face în viitor... nu vom opri traficul sau deranja oamenii în niciun fel”, a spus el reporterilor.

Manifestanții au cerut de asemenea demisia ministrului de Interne Bratislav Gasic și a directorului agenției de securitate de stat Aleksandar Vulin, precum și demiterea Comitetului guvernamental de Reglementare pentru Media Electronică (REM).

Mitinguri similare au avut loc și în alte orașe sârbe.

Câte arme au predat sârbii voluntar după ultimatumul dat de guvern

Ca răspuns la atacuri, poliția sârbă a lansat luni un ultimatum de o lună pentru predarea armelor ilegale.

Vucic a spus că aproximativ 10.000 de arme, inclusiv lansatoare de grenade antitanc, explozibili și zeci de mii de cartușe de muniție au fost deja predate.

Serbia are o cultură a armelor profund înrădăcinată și, împreună cu restul Balcanilor de Vest, este plină de arme de calitate militară care au rămas în mâinile persoanelor private după războaiele din anii 1990 care au sfâșiat Iugoslavia. Cu toate acestea, atacurile în masă sunt rare.