Poliţia olandeză a anunțat luni că a dispersat o încăierare „uriaşă”, în care erau implicate „300 de persoane” într-o secţie de votare, la Amsterdam, în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare turce, relatează AFP și News.ro.

Fortele de ordine olandeze au intervenit pentru a calma spiriteleFoto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

O încăierare asemănătoare a avut loc în urmă cu o săptămâna la Marsilia, între susţinători şi opozanţi ai preşedintelui turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, în jurul unei secţii de votare.

Încăierarea a izbucnit duminică seara la Centrul de Conferinţe RAI din Amsterdam, unde alegători turco-olandezi pot vota în mod anticipat pentru alegerile din data de 14 mai din Turcia, potrivit poliţiei şi presei olandeze.

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, înfruntă cele mai incerte alegeri de când se află la putere şi se confruntă pentru prima oară în 20 de ani cu o opoziţie unită într-o ţară aflată în criză.

„Organizaţia însărcinată cu securitarea alegerilor a anunţat poliţia că situaţia devenea incrontrolabilă” duminică spre ora locală 21.00 (22.00, ora României), potrivit Poliţia din Amsterdam.

„Panică și haos” la secția de votare din Amsterdam

La sosirea agenţilor, aceştia au „găsit o situaţie haotică în interiorul RAI şi o încăierare uriaşă implicând 300 de persoane”, precizează într-un comunicat forţele de ordine. ”Cel puţin două persoane au fost rănite”, au anunțat ele.

Presa olandeză a difuzat luni imagini în care apar numeroşi poliţişti, unii în ţinută antirevoltă sau cu câini, care despart diverse părţi.

Încăierarea, care a izbucnit cu puţin înainte de închiderea secţiei de votare, a fost declanşată de o altercaţie între reprezentanţi ai unor partide adverse, potrivit radiodifuziunii publice olandeze NOS.

„S-a ţipat, a fost panică şi haos”, a declarat un martor citat de NOS.

Liniştea a revenit câteva ore mai târziu, potrivit poliţiei şi presei locale. Autorităţile nu au desemnat părţile în conflict.

Comunitatea turco-olandeză din Olanda numără aproximativ 400.000 de oameni, majoritatea descendenţi ai unor muncitori care au emigrat în Europa în anii '60-'70.