Președintele Tayyip Erdogan a stabilit oficial data alegerilor parlamentare și prezidențiale din Turcia pentru 14 mai, cu o lună mai devreme decât erau programate, semnând decizia în cadrul unei ceremonii transmise vineri în direct la televiziune, transmite Reuters.

Recep Tayyip Erdogan, președintele TurcieiFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Națiunea noastră va merge la urne pentru a-și alege președintele și parlamentarii pe 14 mai", a declarat Erdogan într-un discurs după ce a semnat decizia privind alegerile.

Erdogan a dat astfel startul competiției pentru cel mai mare test al celor 20 de ani de guvernare a sa, care va decide nu doar cine conduce Turcia, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa și ce rol poate juca în conflictele din Ucraina și din Orientul Mijlociu.

Luni, principala alianță de opoziție din Turcia, formată din șase partide, l-a desemnat pe Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), drept candidatul său la președinție, acesta urmând să îl înfrunte pe Erdogan.

Sondajele sugerează că scorurile de la alegerile prezidențiale și parlamentare vor fi strânse, blocul de opoziție având chiar un ușor avans față de alianța de guvernare.

Blocul partidelor de opoziție a promis că va anula multe dintre politicile lui Erdogan privind economia, drepturile civile și afacerile externe, iar mulți consideră că alegerile ce vor avea loc peste aproximativ două luni vor fi cele mai importante din istoria de 100 de ani a republicii.