Poliția britanică l-a eliberat pe principalul organizator al unei demonstrații antimonarhice în timpul încoronării lui Charles al III-lea, sâmbătă seară, după ce arestarea sa a fost criticată pe scară largă, a anunțat organizația Republica, potrivit AFP.

Proteste anti monarhie la LondraFoto: Mosa'ab Elshamy / AP / Profimedia

Mișcarea Republica a declarat sâmbătă seara târziu că directorul său Graham Smith și alți câțiva membri au fost eliberați din custodia poliției după aproximativ 16 ore, precizând că le-au fost confiscate telefoanele.

„Dreptul de a protesta nu mai există în Marea Britanie”, a declarat Graham Smith pe Twitter. „Mi s-a spus adesea că monarhul a fost folosit pentru a ne apăra libertățile, acum libertățile noastre sunt atacate în numele lui”.

Șase activiști au fost arestați sâmbătă dimineața devreme, în timp ce se pregăteau să protesteze în Trafalgar Square, pe traseul procesiunii care îl duce pe rege la Westminster Abbey. Sute de pancarte cu mesajul „Not my King” au fost, de asemenea, confiscate, potrivit Republica.

Sute de susținători ai organizației au reușit totuși să manifesteze pașnic, huiduind la trecerea regelui și a reginei.

Alte 52 de arestări au fost efectuate de poliție în timpul încoronării în rândul activiștilor de mediu cunoscuți pentru acțiunile lor dure de blocare a traficului și de perturbare a evenimentelor publice.

Polișiștii au fost criticați de politicienii din opoziție și de organizațiile pentru drepturile omului.

Arestările au avut loc în contextul în care o nouă lege controversată, promulgată cu câteva zile înainte de încoronare, întărește puterile poliției de a contracara protestele. Legea permite arestări pe baza simplei intenții de a perturba ordinea publică.

Poliția metropolitană, care a desfășurat peste 11.000 de ofițeri sâmbătă, s-a apărat sâmbătă seara, afirmând că a „primit informații potrivit cărora protestatarii au vrut să perturbe procesiunea de încoronare”.

„Avem datoria de a interveni atunci când demonstrațiile devin criminale și riscă să provoace perturbări grave”, a declarat Karen Findlay, care a coordonat operațiunea poliției.

„Depinde de context. Încoronarea este un eveniment care are loc o dată la o generație și aceasta este o parte esențială a evaluării noastre”, a adăugat ea.