Human Rights Watch a denunțat sâmbătă ca fiind „incredibil de tulburătoare” arestările efectuate de poliția londoneză înaintea încoronării lui Charles al III-lea, printre care șase activiști antimonarhie, potrivit AFP.

Regele Charles al III-leaFoto: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

„Rapoartele privind persoane arestate pentru că au protestat pașnic împotriva încoronării sunt incredibil de îngrijorătoare. Este ceva ce te-ai aștepta să vezi la Moscova, nu la Londra”, a declarat pentru AFP Yasmine Ahmed, șefa organizației din Marea Britanie.

Poliția avertizase că va avea o toleranță „scăzută” față de tentativele de perturbare a încoronării regelui Charles al III-lea. Sâmbătă, la Londra, înaintea ceremoniei, poliția a efectuat zeci de arestări, printre care șase activiști antimonarhie.

Poliția a arestat „șase dintre organizatorii noștri și a confiscat sute de pancarte” cu sloganul „Nu e regele meu”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului Republica. Sute de susținători s-au adunat sâmbătă dimineața devreme în Trafalgar Square, pe traseul procesiunii.

Președintele Republic, Graham Smith, s-a aflat printre cei arestați, a precizat grupul.

„Eliberați-l pe Graham Smith”, au strigat protestatarii la fața locului, a constatat un reporter AFP.

„Acesta este exact motivul pentru care ne aflăm astăzi aici. Pentru că monarhia reprezintă tot ceea ce este în neregulă cu Marea Britanie: privilegii, inegalitate și lipsă de democrație”, a declarat pentru AFP Martin Weegman, unul dintre protestatarii antimonarhie.

Sute de activiști, care purtau pancarte pe care scria „Cetățeni, nu supuși” și „Aboliți monarhia”, au fost întâmpinați de apărători ai monarhiei, pe jumătate amuzați, pe jumătate înnebuniți, cu un „God save the King”.

De asemenea, grupul ecologist Just Stop Oil a anunțat că 19 dintre activiștii săi au fost arestați pe traseul procesiunii.

Grupul plănuise să protesteze la încoronare pentru a se opune exploatării petrolului și gazelor naturale în țară.

Autoritățile „suprimă dreptul nostru legitim de a protesta”, dar „vom continua să facem tot posibilul, fără violență, pentru a ieși din extracția de petrol și gaze”, a declarat grupul într-un comunicat transmis către AFP.

Poliția londoneză a confirmat șapte arestări de persoane „suspectate de diverse infracțiuni, printre care tulburarea ordinii publice și conspirație pentru a provoca tulburări publice în apropierea încoronării”.