Germania a criticat miercuri cu fermitate condamnarea la opt ani de închisoare a lui Roman Protassevici, un jurnalist disident din Belarus, arestat în 2021 după interceptarea dramatică a avionului de linie în care călătorea, potrivit AFP.

Protasevici, cu vanataiFoto: Captura video

„Verdictul împotriva lui Roman Protassevici este un nou exemplu al metodelor brutale ale celor aflați la putere în Belarus împotriva forțelor democratice și a presei independente”, a declarat pe Twitter Ministerul german de Externe.

Jurnalistul Roman Protasevici, fondatorul canalului Nexta TV, a fost condamnat miercuri la 8 ani de închisoare în Belarus, la aproape doi ani după ce autoritățile de la Minsk au deturnat un zbor al Ryanair pentru a-l aresta, relatează Reuters.

Alături de alte două persoane care au fost judecate în absență, Protasevici a fost acuzat de comiterea a cel puțin 1.586 de infracțiuni, potrivit Belta, agenția de presă a statului bielorus.

Printre acuzații s-au numărat organizarea de proteste în masă, pregătirea de acțiuni care subminează grav ordinea publică, chemarea la sancțiuni împotriva statului bielorus, crearea sau conducerea unei grupări extremiste și conspirare la răsturnarea puterii.

Arestarea lui Protasevici pe aeroportul din Minsk după ce un avion al Ryanair a fost interceptat de forțele aeriene ale Belarusului și forțat să aterizeze au provocat un val de indignare internațională în mai 2021, atrăgând totodată noi sancțiuni occidentale la adresa regimului lui Alexandr Lukașenko.

Protasevici se afla la bordul unui avion ce decolase din Grecia, unde disidentul s-a aflat în concediu alături de iubita sa de atunci, rusoaica Sofia Sapega, și era în drum spre Lituania când controlorii de trafic aerian de la Minsk au informat piloții avionului Ryanair că la bordul aeronavei s-ar afla o bombă, o informație care s-a dovedit rapid a fi falsă.