O instanță turcă a condamnat-o miercuri pe vedeta pop Gulsen la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru „incitare la ură și ostilitate” din cauza unui comentariu pe care l-a făcut despre școlile teologice, relatează agenția Anadolu, citată de Reuters.

GulsenFoto: Depo Photos / Abaca Press / Profimedia

Cântăreața, pe numele său complet Gulsen Colakoglu, a fost încarcerată pentru scurt timp în luna august a anului trecut la doar o zi după ce un ziar online pro-guvernamental a publicat o înregistrare video cu o glumă făcută de aceasta cu mai multe luni în urmă.

„El a studiat anterior la [o școală teologică] Imam Hatip. De acolo i se trage perversiunea”, a declarat ea în glumă cu referire la un membru din trupa sa.

Gulsen a spus ulterior că a făcut gluma cu colegii în timpul unei interpretări din luna august și și-a cerut scuze tuturor persoanelor care s-au simțit jignite de aceasta. Ea a acuzat însă că vorbele sale au fost denaturate de unii pentru a polariza societatea.

Ea a fost eliberată din arest la câteva zile după reținerea sa sub acuzația de incitare la ură.

Sentință controversată înaintea alegerilor din Turcia

Arestarea de anul trecut a declanșat un val de indignare în Turcia, susținătorii lui Gulsen și opozanții președintelui conservator Recep Erdogan afirmând că artista a fost luată în vizor din cauza opiniilor sale liberale și a susținerii exprimate pentru comunitatea LGBT.

Sentința de 10 luni de închisoare cu suspendare pe care aceasta a primit-o acum înseamnă că ea nu va fi încarcerată, cu condiția să nu fie condamnată pentru o altă infracțiune în decursul următorilor 5 ani.

Erdogan, al cărui partid AK a venit la putere în urmă cu aproape 20 de ani, a studiat la rândul său la una dintre școlile teologice Imam Hatip, având pregătirea de imam. El a susținut de mai multe ori de-a lungul anilor, inclusiv recent, că ar fi de profesie economist, însă nu a reușit să prezinte o diplomă credibilă care să ateste acest lucru.

Condamnarea lui Gulsen la 10 luni de închisoare cu suspendare are loc la mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor legislative din Turcia, scrutinul de anul acesta fiind considerat unul dintre cele mai periculoase pentru regimul lui Erdogan în condițiile în care economia turcă s-a confruntat cu probleme majore în ultima perioadă.