Ungaria l-a graţiat pe liderul grupării de extrema dreapta Hunnia, György Budahazy, și alți membri ai organizației condamnați pentru acte de terorism comise la sfârşitul anilor 2000, invocând vizita Papei Francisc, care a sosit vineri la Budapesta, relatează AFP și News.ro.

Gyorgy BudahazyFoto: STR / AFP / Profimedia

„Săptămâna vizitei Papei oferă o ocazie specială a exercitării dreptului la graţiere”, a anunţat joi seara, într-un comunicat, preşedinele ungar Katalin Novak, o apropiată a premierului suveranist Viktor Orban.

Ea a precizat că „s-a decis suspendarea pedepsei cu închisoarea” a unor membri ai formaţiunii de extremă dreapta Hunnia, între timp dispărută.

Liderul Hunnia, György Budahazy, în vârstă de 53 de ani, a fost condamnat în 2016 la 13 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de „fapte teroriste”, împreună cu alţi 16 activişti.

Ei au fost găsiţi vinovaţi de comiterea unei serii de atacuri în perioada 2007-2009, cu arme de foc şi cocktail-uri Molotov, împotriva unor deputaţi socialişti şi liberali, care se aflau la acea vreme la putere, atacurile fiind comise la domiciliile parlamentarilor.

Potrivit parchetului, obiectivul grupării era să-i intimideze pe aceștia pentru a le influenţa votul.

La finalul procesului, procurorul a calificat această serie de atacuri drept „unică” în istoria Ungariei din ultimele decenii.

Gest de frondă al liderului teroriștilor

György Budahazy a plecat de la penitenciarul din Vac pe cal - simbolul, în cadrul extremei drepte, al trecutului rebel al ţării - cu pumnul ridicat în semn de victorie.

El a promis, într-un interviu acordat tabloidului Blikk, să spună o „rugăciune de mulţumire” în timpul slujbei de duminică a Papei Francisc.

Opozantul Ferenc Gyurcsany, un fost premier ungar, a denunţat vineri, pe Facebook, un guvern „nebun şi necinstit”.

În opinia lui Sandor Csintalan, un fost oficial socialist victimă a grupului Hunnia, „invocarea Sfâtului Părinte într-o decizie atât de imorală şi de scandaloasă este un sacrilegiu”.

„Katalin Novak face din György Budahazy 'un erou naţional, un fel de Robin Hood'”, a denunțat el.

Papa Francisc se va afla timp de 3 zile în Ungaria, o vizită care ar putea stârni scântei din cauza pozițiilor sale radical diferite față de cele ale guvernului maghiar față de migrație și alte subiecte.