​Parlamentul Republicii Moldova a votat joi pentru revocarea mandatului de deputat în cazul oligarhului fugar Ilan Şor, liderul partidului prorus care îi poartă numele și care se află în spatele protestelor din ultimul timp împotriva guvernului proeuropean de la Chişinău, relatează presa de peste Prut, citată de Agerpres.

Ilan Șor în timpul campaniei electorale din 2019Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Decizia a fost luată cu o majoritate de 56 de voturi ale deputaţilor PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate, aflat la putere), dintr-un total de 101 de locuri cât numără legislativul moldovean, potrivit Deschide.md.

Această decizie a parlamentului, împotriva căreia au votat deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS, prorus), intervine după condamnarea oligarhului fugar la 15 ani de închisoare de către Curtea de Apel de la Chișinău în dosarul „Frauda bancară”.

Magistrații au dispus totodată ca averea politicianului fugar, în valoare de 5 miliarde de lei (moldoveneşti), să fie confiscată de stat.

Deşi se afla sub control judiciar, Şor a fugit din ţară în 2019 şi în acelaşi an a fost ales în parlamentul Republicii Moldova, iar apoi şi în 2021 pe listele formaţiunii sale politice.

Conform autorităţilor moldovene, acesta s-ar afla pe teritoriul statului Israel.

Ilan Șor denunță o decizie neconstituțională

Într-o primă reacţie, Şor a declarat că includerea proiectului de hotărâre privind retragerea mandatului său de deputat pe ordinea de zi a parlamentului ar contraveni legislaţiei şi Constituţiei.

„Asta contravine legislaţiei şi Constituţiei, deoarece mandatul mi-a fost încredinţat de popor şi doar poporul - oamenii care au votat pentru mine, pot să decidă asupra încetării acestei calităţi”, a declarat Ilan Şor, citat de Newsmaker.

Partidul Şor a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională hotărârea parlamentului.

Justiţia moldoveană l-a condamnat pe Şor pentru furtul a 1 miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova în 2014 şi spălare de bani, verdict salutat de preşedintele Maia Sandu.

Şor a fost arestat în 2015 şi condamnat în 2017 la şapte ani şi jumătate de închisoare, dar sentinţa a fost atacată şi nu a intrat niciodată în vigoare, permiţându-i magnatului să fugă de justiţie doi ani mai târziu.

Rep. Moldova ar putea scoate în afara legii partidul pro-rus al lui Șor

În timp ce Maia Sandu a anunţat o mare manifestaţie pro-europeană în centrul Chişinăului la 21 mai, Şor a anunţat un miting în acelaşi loc pe 7 mai, dar cu o altă agendă - răsturnarea actualei guvernări.

Ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, a cerut în februarie UE să impună sancţiuni împotriva oligarhilor moldoveni acuzaţi că au sprijinit Rusia în destabilizarea Republicii Moldova, referindu-se la Şor şi Vladimir Plahotniuc, doi fugari deja sancţionaţi de SUA şi Marea Britanie.

La jumătatea lunii martie, în presă s-a scurs un plan al Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova din punct de vedere politic şi economic, inclusiv prin intermediul livrărilor de gaze, împiedicând apropierea sa de NATO şi UE, în special de România, şi impunând limba rusă în țară.

La cererea guvernului moldovean, Curtea Constituţională urmează să examineze în luna mai eventuala scoatere a Partidului Şor în afara legii din cauza lipsei de transparenţă în finanţarea acestuia, potrivit media moldovene.