Fosta vedetă Fox News Tucker Carlson a reapărut miercuri după recenta sa despărţire de canalul preferat al conservatorilor americani, publicând un mesaj video în care critică discursul public de la televiziunile din SUA, relatează Reuters și Agerpres.

Tucker Carlson era cel mai urmarit prezentator al Fox NewsFoto: Captura video

Carlson (53 de ani), care vineri a prezentat ultima sa emisiune pe Fox News, nu s-a referit în mesaj la plecarea sa de la acest post, ci a vizat media americane în general, precum şi sistemul politic al Statelor Unite.

„Atât partidele politice, cât şi donatorii acestora au ajuns la un consens asupra a ceea ce le avantajează şi conspiră activ pentru a reduce la tăcere orice discuţie despre acest lucru”, afirmă Carslon.

„Brusc, SUA seamănă foarte mult cu un stat monopartit. Este o constatare deprimantă, dar nu e ceva permanent”, continuă el.

„Unde mai poţi găsi americani care să spună adevăruri? Nu în prea multe locuri, dar mai sunt câteva”, a adăugat el. Jurnalistul îşi încheie mesajul de circa două minute cu cuvintele „pe curând”, fără a da vreun indiciu privind următoarea sa mişcare.

Cu circa o săptămână înainte de despărţirea de Carlson, anunţată luni, Fox News a semnat un acord de 787,5 milioane de dolari cu compania Dominion, care produce maşini pentru votul electronic şi care dăduse televiziunea în judecată pentru defăimare, evitând astfel un proces răsunător.

De ce l-ar fi dat Fox News afară pe Tucker Carlson

Mai mulți prezentatori ai Fox News, inclusiv Tucker Carlson, sau invitați din emisiunile lor au acuzat Dominion că a fraudat alegerile prezidențiale din 2020, ducând la pierderea acestora de către președintele republican în exercițiu Donald Trump în fața rivalului său democrat Joe Biden.

Miercuri, New York Times a relatat că picătura care a umplut paharul pentru directorii Fox News au reprezentat-o probabil o serie de mesaje private conţinând „remarci extrem de jignitoare şi grosolane” venite din partea prezentatorului, acestea ieșind la lumină în timpul acțiunii intentate în instanță de către Dominion Voting Systems.

Tucker Carlson, care prezenta din 2016 emisiunea în prime time „Tucker Carlson Tonight”, a devenit una dintre cele mai influente voci ale Americii conservatoare, fiind acuzat însă de o altă parte a publicului că a popularizat teoriile conspiraţiei şi mesaje care incită la ură.

În ultima perioadă el a popularizat de asemenea mesaje ale propagandei ruse despre războiul din Ucraina și implicarea Statelor Unite în acesta, atât Russia Today, cât și Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ruși, adresându-i invitații de a li se alătura după anunțul despărțirii de Fox News.

Numeroase afirmații făcute de Carlson în emisiunea sa despre conflictul din Ucraina au fost traduse și redifuzate de televiziunile de stat de la Moscova.